Inarijärven ja sen sivuvesistöjen kalataloudellinen velvoitetarkkailu 2021 - Niva, Teuvo; Pohjola, Jan-Peter; Vaajala, Markku; Raineva, Sari; Savikko, Ari
Julkaisussa esitetään Inarijärven kalataloudellisen velvoitetarkkailun tulokset vuoteen 2021 asti. Inarijärven kokonaissaalis oli noin 143 tonnia vuonna 2021, josta kaupallisten kalastajien saalisosuus oli 37 %. Vuonna 2021 siian saalisarvio oli 71 tonnia, taimenella 18, hauella 17 ja ahvenella lähes 10 tonnia. Inarijärven saaliista saatiin 71 % verkoilla. Taimenen ja raudun alamittatappiot olivat tehtyjen ilmoitusten mukaan lähes 40 000 kappaletta. Arvio on luultavasti liian pieni, koska eri kalastajaryhmillä oli epäuskottavan suuria eroja alamittaisten yksikkösaaliissa. Istutettujen pohjasiikojen osuus saaliissa on ollut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin 27 %, mikä tarkoittaa, että pohjasiika lisääntyy luontaisesti tehokkaasti. Vuonna 2021 istukkaiden osuus pohjasiioista oli vain 12 %, joka johtunee selvästi alemmista istutusmääristä vuosina 2015–2018. Taimenella istukkaiden osuus on ollut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin 59 %, ja vuonna 2021 se oli 63 %. Nieriällä istukkaiden osuudessa on ollut suurta vaihtelua (28–81 %), joka johtunee luontainen lisääntyminen vaihtelusta ja istutusmäärien vaihtelusta. Vuonna 2021 istukkaiden osuus oli 38 % nieriällä. Harmaanieriästä ja järvilohesta ei saatu yhtään näytettä vuonna 2021. Nämä lajit todennäköisesti kuolevat sukupuuttoon lähivuosina Inarissa. Vanhempien (5–8 vuotta) pohjasiikojen kasvu nopeutui vuosina 2014–2020, mutta hidastui vuonna 2021. 3- ja 4-vuotiaiden pohjasiikojen kasvu pysyi alhaisella tasolla vuonna 2021. Taimenen ja nieriän kasvu on hidastunut voimakkaasti vuodesta 2016 lähtien, eikä siihen tullut muutosta vuonna 2021. Taimenilla ja rauduilla on ollut puutetta pienikoisesta kalaravinnosta, kuten nuorista muikuista. Taimenen ja nieriän loisinta väheni vuonna 2021: 80–90 % kaloista oli vähän tai ei ollenkaan lokkilapamatoa. Taimenen jokipoikastiheydet ovat laskeneet Ivalojoessa ja sen sivujoissa vuoden 2017 jälkeen jatkuvasti. Juutuan ja Siuttajoen jokipoikastiheyksissä ei ole tapahtunut vastaavaa vähentymistä. Tämä viittaa siihen, että ...