Talven 2021–2022 lumi- ja kaivuolosuhteet ja niiden vaikutukset poronhoitoon - Kumpula, Jouko; Rämö, Sari; Siitari, Jukka; Holkeri, Leena; Pekkarinen, Antti-Juhani; Tauriainen, Jukka
Talvi 2021–2022 alkoi poronhoidolle huolestuttavilla ennusmerkeillä, sillä jo lokakuun puolivälin jälkeen jäätymättömään maahan satoi märkä ja paksu lumipeite, joka kattoi erityisesti poronhoitoalueen pohjois- ja luoteisosat jäätyen kovaksi hangeksi. Maa- ja metsätalousministeriö päätti Paliskuntain yhdistyksen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa 1.12.2021 pitämässään neuvottelussa seurata laiduntilanteen kehittymistä poronhoitoalueella Luken avustuksella hyödyntämällä Ilmatieteen laitoksen kuukausittaisia sää- ja lumitietoja. Saamelaiskäräjien ja eräiden paliskuntien pyynnöstä ministeriö teki 1.3.2022 päätöksen porovahinkolaissa tarkoitetun selvityksen tekemisestä pyytäen Lukea laatimaan tämän selvityksen. Luken tehtävänä oli selvittää, ovatko lumi- ja kaivuolosuhteet olleet poikkeukselliset talvella 2021–2022, onko niiden johdosta aiheutunut olennaisia tuhoksi luettavia haittavaikutuksia poronhoidolle ja minkä paliskuntien alueilla niitä mahdollisesti on aiheutunut. Luke aloitti selvityksen laatimisen tehden maaliskuussa 2022 tehden 11 paliskunnassa lumi- ja kaivuolosuhteiden mittauksia, joissa selvitettiin lumen paksuutta, tiheyttä ja kovuutta eri alueilla. Tehtyjä mittauksia verrattiin myös muutamissa paliskunnissa aikaisemmin tehtyihin mittauksiin ns. tavanomaisena kevättalvena 2008 ja olosuhteiltaan vaikeana kevättalvena 2020. Lisäksi 33 näytealalta kerättiin porojen ravintokasveja, joista analysoitiin Lukessa 33 eri hometoksiinin pitoisuudet. Tämän lisäksi Ilmatieteen laitoksen 10 x 10 km:n hila-aineistojen avulla selvitettiin, miten talven 2021–2022 sää- ja lumiolosuhteet kehittyivät poronhoitoalueella ja poikkeavatko ne ns. normaalitalvien 2009–2019 tai poikkeuksellisen vaikean talven 2019–2020 keskimääräisistä olosuhteista. Maastomittausten perusteella maaliskuun 2022 lumen paksuus ja tiheys eivät oleellisesti poikenneet ns. normaalin kevättalven 2008 vastaavista arvoista vertailut mahdollistavissa neljässä paliskunnissa. Sen sijaan lumipeitteen keskimääräiset kovuudet olivat vertailluissa paliskunnissa ...