Poronhoidon muutokset ja sopeutumiskeinot eri maankäyttömuotojen ristipaineissa - Kumpula, Jouko; Jokinen, Mikko; Siitari, Jukka; Heikkinen, Juha; Oinonen, Kari; Shemeikka, Petri; Kontio, Panu; Niemelä, Anssi
Pohjoisten luonnonvarojen hyödyntämisen tehostuessa poronhoidolle sovelias laidunympäristö on laajasti vähentynyt, heikentynyt ja pirstoutunut. Samalla poronhoito on joutunut tukeutumaan yhä enemmän porojen talviaikaiseen tarha- ja maastoruokintaan. Talviruokintaan liittyvien haasteiden ja vaikutusten ohella suojelualueiden ulkopuolelle sijoittuvien, jäljellä olevien poronhoidolle hyvin soveltuvien yhtenäisten ja rauhallisten laidunalueiden väheneminen on muodostunut poronhoidon toimintaan monella tavalla vaikuttavaksi, yhä keskeisemmäksi kysymykseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida metsätalouden, luonnonvarojen käytön, rakentamisen ja muun maankäytön kumulatiivisia vaikutuksia porolaidunten määriin, laatuun ja käytettävyyteen sekä poronhoidon toimintaedellytyksiin, käytänteisiin ja poronhoitokulttuuriin. Hankkeen tavoitteena oli myös tuottaa tietopohjaa, aineistoja, menetelmiä, työkaluja ja toimintatapoja, joilla maankäytön vaikutuksia poronhoitoon voidaan arvioida aikaisempaa kattavammin ja myös suunnitella ja kehittää laidunten käyttöä poronhoidossa. Saatavilla olevia porojen GPS-seuranta-aineistojen avulla analysoitiin neljässä tutkimuspaliskunnassa, millaisia laiduntyyppejä ja maankäytön alueita porot suosivat tai välttävät liikkuessaan eri vuodenaikoina käyttämillään laidunalueilla. Tutkimuspaliskunnista tehtiin myös laidunten laatua ja käytettävyyttä kuvaavat indeksikartat. Maankäytön vaikutuksia poronhoitoon kartoitettiin myös tutkimuspaliskuntien poroisäntien/hallituksen haastatteluilla ja Webropol-kyselyllä kaikille paliskunnille. Hankkeessa täydennettiin ja koottiin myös paikkatietopohjaisia laidun-, maankäyttö- ym. aineistoja sekä niihin liittyviä tilastoaineistoja Liiteri-palveluun. Näiden aineistojen käyttöä helpottavia työkaluja ja karttakokoelmia tuotettiin Liiteri-palveluun. Järjestämällä koulutustilaisuuksia ja opastemateriaali paliskunnille tuettiin Liiteri-palvelun hyödyntämistä. Tilastoanalyysien perusteella erityyppisten laidunten ja infrastruktuurin peitto- ja vaikutusalueiden ...