Luken porontutkimuksen tulevaisuus – Tiekartta Luonnonvarakeskuksen porontutkimuksen painopistealueista ja kehittämisestä vuosille 2022–2026 : Synteesiraportti - Pekkarinen, Antti-Juhani; Kumpula, Jouko; Manni, Katariina
Luonnonvarakeskuksessa (Luke) käynnistettiin porontutkimuksen tiekarttatyö loppukeväällä 2021. Tiekarttatyön keskeisenä tavoitteena oli luoda suuntaviivat Luken porontutkimuksen kehittämiseksi seuraavan viiden vuoden ajaksi. Lisäksi tavoitteena oli sitoa porontutkimus tiiviimmin Luken muuhun tutkimukseen sekä lisätä yhteistyötä eri tutkimusalojen välillä poron ja poronhoidon tutkimuksessa. Tavoitteena oli myös edistää ja kehittää Kutuharjun koeporotarhan käyttöä kokeellisen porontutkimuksen keskuspaikkana. Tiekarttatyötä ja siihen liittyvää porontutkimuksen painopistealueiden valintaa pyrittiin lähestymään mahdollisimman objektiivisesti hyödyntäen aikaisempaa kirjallisuutta sekä Luken tutkijoiden ja poroelinkeinon harjoittajien näkemyksiä. Ensimmäiseksi tiekarttatyössä selvitettiin porontutkimuksen tieto- ja tutkimustarpeita sekä Luken porontutkimuksen resurssit. Näiden pohjalta määritettiin Luken porontutkimukselle painopistealueet vuosille 2022–2026. Painopistealueet kuvaavat poroelinkeinon tieto- ja tutkimustarpeita sekä Luken poron- ja poronhoidontutkimukseen liittyviä resursseja, vahvuuksia ja näkemyksiä. Näiden tieto- ja tutkimustarpeiden, painopistealueiden ja tutkimusresurssien pohjalta luotiin suunnitelma Luken porontutkimuksen kehittämiseksi seuraavalle viisivuotiskaudelle sekä niihin liittyvät konkreettiset ensimmäisen, kolmannen ja viidennen vuoden virstanpylväät. Tiekarttatyössä määritellyt Luken porontutkimuksen painopistealueet jaettiin ensisijaisiin ja toissijaisiin painopistealueisiin. Jaottelu ensisijaisiin ja toissijaisiin ei kuvaa aihepiirien arvojärjestystä vaan on yhdistelmä sitä, kuinka vahvasti ne nousivat esille tiekarttatyön eri vaiheissa sekä minkälaiset resurssit Luken porontutkimuksessa on edistää kutakin painopistealuetta tulevalla viisivuotiskaudella ja miten ne sopivat Luken strategisiin tutkimustavoitteisiin. Ensisijaisiksi painopistealueiksi nousivat i) Maankäytön ja laidunympäristön muutokset, ii) Petoeläinten vaikutukset, iii) Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja niihin ...