Poroihin liittyvät aluetalousvaikutukset : Laskentamenetelmän kehittäminen - Knuuttila, Marja; 4100310210; Luonnonvarakeskus
Tilastokeskus ei tuota taloustietoa poroihin liittyvästä tuotannosta, sillä kansantalouden tilinpidossa ja aluetilinpidossa poronhoito luetaan osaksi maatalouden toimialaa. Porojen matkailupalvelukäyttö kuuluu palveluiden alaan ja poronlihan jalostus muiden kuin poronomistajien toimesta on elintarviketeollisuutta, joiden tuotteet myy kauppa. Pororuokia valmistavat ravintolat ovat tilastoissa ravitsemispalveluissa. Poroista saadaan myös raaka-aineita käsitöihin, matkamuistoihin ja taide-esineisiin. Poronhoito on järjestäytynyt paliskunnittain, joten olemassa oleva tieto porotaloudesta on paliskunnittain. Hankkeen tavoite oli selvittää ja kehittää poroihin liittyvän tuotannon aluetalousvaikutusten laskentaa. Aluetalousvaikutuksiin luetaan tuotannon välitön ja välillinen vaikutus. Kun toimialan tuotannossa tapahtuu muutos, niin vaikutukset näkyvät tuotannon tavara- ja palveluhankintoina välillisesti alueen muussa tuotannossa. Poronhoitoalueella erityisesti Lapissa porolla on imagoarvo, jonka euromääräisen arvon selvittäminen ei ollut tämän hankkeen tehtävä. Hankkeessa kehitetyssä poroihin liittyvän tuotannon aluetalousvaikutusten teoreettisessa laskentamallissa yhdistetään Luonnonvarakeskuksen Taloustohtorin kokonaislaskelmapalvelu ja panos-tuotosmenetelmä. Kehitettyä laskentamallia sovellettiin hankkeessa kolmen tuotannoltaan erilaisen kokeilukunnan (Inari, Rovaniemi, Posio) poroihin liittyvän tuotannon aluetalousvaikutusten laskentaan. Lopputuloksena voidaan todeta, että Luonnonvarakeskuksen kannattavuuskirjanpidon yritysaineistolla tuotettu kokonaislaskelma soveltuu alueellisen panos-tuotosmallin laadintaan. Tuotannon välittömän vaikutuksen kuvaava kokonaislaskelma pystyttiin tuottamaan kokeilukuntien poronlihantuotannosta ja porotilamatkailusta. Porotilamatkailun kokonaislaskelma kuitenkin tuotettiin poikkeavalla tavalla matkailupororekisteriä hyödyntäen ja poronlihan yritysmäisen pienjalostuksen kokonaislaskelmaa ei voitu tuottaa pienen yritysmäärän takia. Välillisten vaikutusten tarkempi mallintaminen ...