Hiivojen ja homeiden viljely : Menetelmäsovellus kenttäkokeita varten - Mäki, Maarit; Kunnas, Susan
Tähän oppaaseen on koottu havainnollinen ja käytännönläheinen menetelmä hiivojen ja homeiden pesäkemäärän määrittämiseen silloin kun käytössä ei ole laboratoriotiloja. PetriFilm-kasvatusalustat ovat käyttövalmiita kuivia alustoja, joten kasvatusalustojen valmistamiseen ei tarvita laitteita. Tulosten avulla voidaan parantaa mikrobiologista laatua sekä kehittää toimintatapoja ja prosesseja. Menetelmän käyttöönotto vaatii harjaantumista varsinkin silloin kun ei ole aiempaa kokemusta laboratoriotyöskentelystä ja/tai mikrobiologisista menetelmistä. Hiivat ja homeet kasvavat samalla kasvatusalustalla ja niiden erottaminen voi olla haastavaa. Homepesäkkeet voivat olla hyvin suuria ja peittää alleen pienempiä hiivapesäkkeitä. Varsinkin alussa on suositeltavaa, että rinnakkainen näyte tutkitaan laboratoriossa, jotta varmistutaan siitä että tulokset ovat luotettavia. Näytemateriaalien hiiva- ja homemäärien välillä on myös eroja, ja jokaiselle tutkittavalle materiaalille olisi selvitettävä normaalitasot. Hiivojen ja homeiden viljely -opas on syntynyt Laatusormenjälki arktiselle luonnonraaka-aineelle (Arctic FingerPrint) – EAKR -hankkeen tuotoksena. Rahoitus hankkeelle on saatu Euroopan aluekehitysrahoituksesta (EAKR) Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020. ArcticFingerPrint -hankkeen toisessa oppaassa, Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle, on kerrottu tarkemmin villiyrttien mikrobiologiasta ja hygieniariskeistä sekä luonnontuotteiden laatuun ja laadunhallintaan liittyvistä asioista. (Kunnas ym. 2020) 2020