Yrttiviljelyopetuksen kehittäminen Begunitsyn maatalousoppilaitoksessa Luoteis-Venäjällä - Galambosi, B.; Kirakosyan, G. M.; Dembickaya, E.; Nemtshenko, N. F.; Kauppinen, S.; Sorvari, J.
Liite 1. Kongressien posterit ja luennot vuosina 2003-2010. Liite 2. Tieteelliset julkaisut vuosina 2003-2012. Liite 3. Tieteelliset julkaisut, kongressitiivistelmät ja yleistajuiset julkaisut SPECICROP-hankkeessa vuosina 2012-2014. Liite 4. Suomenkielisen ja venäjänkielisen yrttikirjan sisältö. Yrttien ja rohdoskasvien viljely pohjoisissa ilmasto-oloissa : Luoteis-Venäjälle ja Kaakkois-Suomeen soveltuvat lajit Viimeisen vuosikymmenen aikana venäläisten lääkeyritysten kiinnostus kotimaassa kasvatettua yrttiraaka-ainetta kohtaan on on kasvanut Leningradin alueella. Tällä alueella toimii kahdeksan maatalousoppilaitosta, mutta yksikään niistä ei opeta yrttiviljelyä. Yrttiviljelyasiantuntemuksesta samoin kuin yrttiviljelyn opetusmateriaalista on puute. Rajat ylittävän yhteistyön avulla ja EU Interreg- ja ENPI-ohjelmian avustuksella vuosina 1995–2014 useat hankkeet ovat kehittäneet Begunitskyn maatalousoppilaitoksen yrttiviljelyopetusta suomalaisten organisaatioiden tuella. Kaakkois Suomessa ja Luoteis-Venäjällä on samanlainen pohjoinen ilmasto, joten yhteistyö keskittyi talvenkestäviin yrtti- ja rohdoskasveihin sekä marjoihin ja hedelmiin. Hankkeissa yhtenä tavoitteena oli siirtää pienten suomalaisten yrtti- ja marjatilojen toimintamallia Venäjälle. Viimeisin kolmivuotinen hanke oli nimeltään “Special crop education for economic development in North-West Russia and South-East Finland SPECICROP” (Erikoiskasvikoulutus taloudellisen kehityksen tukena Luoteis-Venäjällä ja Kaakkois-Suomessa). Hankkeessa vahvistimme Begunitskyn maatalousoppilaitoksen ammattiopetuksen edellytyksiä perustamalla 30 yrttilajin näytemaan ja 14 lajin marja- ja hedelmätarhan sekä kunnostamalla kasvihuoneita ja infrapunakuivurilla varustettua koulutus-luokkaa. Opettajien ja yrittäjien ammattitaitoa lisättiin järjestämällä opintomatkat suomalaisille perheviljelmille, moskovalaisiin hedelmäinstituutteeihin ja marjayrityksiin sekä rohdosalan yrityksiin Altain alueella Venäjällä. Begunitskyn maatalousoppilaitoksessa järjestettiin säännöllisesti ...