Porojen talvilaitumien määrä ja laatu poronhoitoalueen etelä- ja keskiosissa – Uudet arviot vuosilta 2009 -2013 ja keskeisten laiduntunnusten kehitys osin 1970-luvulta lähtien - Mattila, Eero (Finnish Forest Research Institute, 2014)
Taitto: Sari Elomaa/Metla Porojen talvilaitumia on arvioitu Suomessa pääpiirteissään samalla menetelmällä valtakunnan metsien inventoinnin (VMI) maastokoealoilla 1970-luvulta lähtien. Tähän mennessä on tehty viisi arviointia poronhoitoalueen etelä- ja keskiosissa ja kolme arviointia sen pohjoisosassa eli Ylä-Lapissa. Ylä-Lapin uudet laiduntulokset vuodelta 2012 on jo julkaistu kevättalvella 2014. Käsillä olevassa tulosraportissa esitetään uudet tulokset poronhoitoalueen keski- ja eteläosista sekä verrataan niitä aikaisemmista arvioinneista saatujen vastaavien tulosten kanssa muutoksien suunnan ja nopeuden selvittämiseksi. Muutosanalyysi kattaa eräiltä osin yli 30 vuoden pituisen ajanjakson. Uudet porolaitumien pinta-alojen arviot tutkimusalueella on laskettu vv. 2009 2013 mitatusta VMI11:n systemaattisesta maastonäytteestä, jossa on 12025 koealaa porojen laitumilla (= metsä-, kitu- tai joutomaat) ja 6 592 koealaa kankailla eli talvilaitumilla. Tutkimusalueella on porojen laidunta 8,37 milj. ha, mistä on talvilaidunta 4,66 milj. ha (55,7 %). Talvilaitumien alan arvio on ollut samaa suuruusluokkaa kaikissa laidunarvioinneissa. 95 % talvilaitumien alasta on metsämaan kangasta. Nuorten metsien osuusarvio metsämaan kankailla on nyt 55 %, kun vastaava arvio 1970-luvun puolivälissä oli 46 %. Varttuneiden metsien osuuden pienentyminen näyttää pysähtyneen 5 10 vuotta sitten. Tuoreiden maiden osuusarvio metsämaan kankailla on nyt 58 %, kun vastaava arvio oli 2000-luvun alkuvuosina 56 % ja 1980-luvun alkuvuosina 39 %. Arvio kasvoi jyrkästi vuosituhannen vaihteeseen asti, minkä jälkeen tuoreutuminen on hidastunut selvästi ja osin kenties jo pysähtynyt. Potentiaalisten jäkälälaitumien osuus talvilaitumista on nyt 45 % keskimäärin koko tutkimusalueella. Jäkäliköiden kuluneisuuden vuoksi vain pieni osa potentiaalista on todellisuudessa jäkälälaidunta. Porojen ravintokasvien esiintymistä arvioitiin 4219 laidunkoealalla. Vesakon latvuspeittävyyden uusi arvio koko tutkimusalueen kaikilla kankailla keskimäärin (yleiskeskiarvo) ...