Lapin maatalous 2013 - Kuha, Rauno; Rantamäki-Lahtinen, Leena
Maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan merkittävä väheneminen nähdään yhtenä Lapin maaseudun uhkatekijöistä. Tässä selvityksessä on tavoitteena kuvata Lapin maatilojen nykytilaa, tämän hetkisiä kilpailuetuja ja resursointia vuosina 2010 ja 2013 toteutettujen kyselyjen avulla. Lisäksi tavoitteena on kuvata viljelijöiden arvioita muutosten vaikutuksista maatilayritykseensä sekä tulevaisuuden ennakoinnista. Aineistona käytettiin kahta hyvin samantyyppistä poikkileikkausaineistoa, joka kerättiin Lapin maaseutuyrityksistä vuosina 2010 ja 2013 postikyselyllä. Suuri osa vastanneita on samoja, joten osaa aineistosta voi käyttää paneeliaineistoa, jolla kehitystä voidaan seurata saman tilan osalta. Kyselyistä muodostuu siis 3 aineistoa: 1) Poikkileikkausaineisto 2010, johon vastasi 465 viljelijää. 2) Poikkileikkausaineisto 2013, johon vastasi 393 viljelijää. 3) Paneeliaineistoon, jossa sama vastaaja oli vastannut sekä vuonna 2010 että 2013, kuului 216 viljelijää. Tässä raportissa esitellään vuoden 2013 kyselyn tuloksia sekä paneeliaineiston tuloksia. Monien tilojen taloudellinen tilanne oli melko vakaa. Monitoimisuus – tulojen saaminen monista lähteistä – oli hieman kasvanut tarkastelujaksolla. Ehkä talouden taantuman vuoksi lappilaisten tilojen suhteellinen velkaantuneisuus oli pienentynyt; velkoja oli siis maksettu pois, eikä uutta oltu otettu, investoinnit olivat usein pieniä. Etenkin kotieläintiloilla uskottiin liikevaihdon kasvavan tulevaisuudessa ja monilla tiloilla kuitenkin suunniteltiin investointeja myös jatkossa. Toimintaympäristön analyysissa ei ollut paljonkaan eroja verrattuna vuoden 2010 kyselyyn. Positiivisina mahdollisuuksina nähtiin erityisesti lähiruuan arvostuksen kasvu, Pohjoismaiden ja Venäjän markkinat, matkailu- ja loma-asuminen, paikalliset tie- ja infrastruktuurihankkeet. Suurimpina uhkina nähtiin maaltamuutto, meneillään olevat taantuma, palveluiden keskittyminen keskuksiin sekä väestön ikääntyminen. Kotieläintilat, erityisesti lammas- ja vuohitilat, näkivät mahdollisuuksia lähiruuassa. ...