Luonnonmarjojen saatavuuden turvaaminen viljelyllä - LUSTI - Vanhanen, Henri; Peltola, Rainer; Hoppula, Kalle (Suomen Maataloustieteellinen Seura, 2012)
Luonnonmarja-alan ongelmina ovat rajut ja ennakoimattomat vaihtelut satojen määrässä ja laadussa. Myös marjojen kaupallinen talteenotto kotimaisin voimin on vähentynyt merkittävästi ja marjayritykset ovat joutuneet turvautumaan ulkomaiseen työvoimaan. Liiketoiminnan pitkäjänteinen kehittäminen ulkomaisten poimijoiden ja vaihtelevien satojen varaan on epävarmaa. Tämä näkyy mm. kotimaisen luonnonmarja-alan arvoketjun lyhyytenä. Raaka-aineen saatavuuden turvaaminen on avainkysymys paitsi luonnonmarja-alan nykyiselle toiminnalle että myös sen kehittymiselle. Maakunnalliseen jalostustoimintaan ei kannata investoida ellei raaka-aineen tasaiseen ja pitkäaikaiseen saatavuuteen voi luottaa. LUSTI-hankkeen tarkoituksena on selvittää suomalaisten luonnonmarjojen (puolukka, mustikka, kaarnikka) puoli- ja peltoviljelyn mahdollisuuksia ja taloudellisuutta. Luonnonmarjojen peltotuotanto poistaisi marja-alan raaka-ainesaantiin liittyviä ongelmia ja loisi samalla uudenlaista tuotantotoimintaa pohjoiselle maataloudelle. Tuotannon tehostaminen sopisi hyvin maamme pohjoisosille, mihin luonnonmarjojen käsittelylogistiikka ja laitokset ovat keskittyneet ja jotka ovat perinteisesti olleet luonnonmarjojen päätuotantoalueita. V ok