Comparison of production results between blue foxes housed with and without platforms - Korhonen, Hannu T.; Niemelä, Paavo (Agricultural Research Centre of Finland, 1995)
Tutkimuksessa selvitettiin, eroaako makuuhyllyjen kanssa ja ilman niitä kasvatettujen sinikettujen (Alopex lagopus) tuotantotulos toisistaan. Tulokset osoittivat, että makuuhyllyillä ei ole vaikutusta kettujen painonkehitykseen ja lisääntymiseen. Liikunta-aktiviteetti sen sijaan näytti olevan hieman vähäisempi ketuilla, joiden häkissä on makuuhylly. Siniketut käyttivät talvikarvan kehitysvaiheessa loka-marraskuussa eniten puista U-mallista hyllyä, jonka etäisyys katosta oli 30 cm (54,1 % havainnoista hyllyllä), ja vähiten puista kulmahyllyä (12,6 %). Hyllyn korkeus ja materiaali vaikuttivat hyllyn likaisuuteen. Matalalla (30 cm katosta) olevat hyllyt olivat likaisimpia ja verkkohyllyt taas puhtaimpia. Hyllyt olivat likaisimpia elokuussa, jolloin niiden puhdistusaika vaihteli välillä 82 sekuntia/hylly (U-30) ja 2 sekuntia/hylly (verkko). Karvan laatu ja puhtaus riippuivat hyllyn likaisuudesta siten, että likaisimmissa hyllyissä laatu ja puhtaus oli huonoin ja päinvastoin. Ketut purivat puisia hyllyjä, sen sijaan verkkohyllyt pysyivät ehjinä. Tarhaajan näkökulmasta tarkasteltuna verkkohyllyt näyttävät soveltuvan käytännön olosuhteisiin puisia paremmin. The production results of farmed blue foxes (Alopex lagopus) housed in cages with and without resting platforms were compared. No differences in weight gain or reproductive performance were found between the groups. However, locomotor activity prior to the breeding season tended to be slightly lower in animals provided with platforms. Platform use during the period of winter fur development (Oct-Nov) varied for the different platform constructions, being highest in wooden U-type platforms placed 30 cm from the cage roof (54.1 % of observations on platforms) and lowest in the corner platform type (12.6%, p<0.001). Use of platforms made of wire mesh (45.2%) did not differ significantly from that of the wooden U-types. Ceiling and construction material affected platform dirtiness. The proportion of clean platforms was lowest (35,7%) when the platform was 30 cm ...