Luonnosta teolliseen tuotantoon : Kuvaus luonnontuotealan kehittämishankkeesta Lapissa 2000 - 2006 - Mäkitalo, Irja; Siivari, Jari; Hannukkala, Antti (MTT, 2006)
Luonnosta teolliseen tuotantoon -hankkeessa on käyty systemaattisesti läpi joukko pohjoisen luonnon erikoiskasveja ja niiden laajamittaisen hyödyntämisen mahdollisuuksia elintarvike- kosmetiikka- ja lääketeollisuuden raakaaineina. Hanke on jatkoa Lapissa 1990-luvulla käynnistetylle luonnontuotealan hanketoiminnalle. Merkittävää sen toteutumiselle oli laaja asiantuntijatahojen verkosto ja tiivis vuorovaikutus alan yrityskentän kanssa. Hankkeessa oli mukana laaja ja kattava edustus yritysosapuolia, niiden joukossa myös juomateollisuuden ja kosmetiikka-alan suuryrityksiä. Verkostoitu kehittämistyön malli pystyi vastaamaan monipuolisesti viljely- ja keruuverkoston sekä alan yritysten esittämiin kehittämistehtäviin. Hankkeella pyrittiin jakamaan kentälle tietoa mukana olevien yritysten tuotekehityksestä ja vaatimuksista, joita tuotekehitys asettaa uusille materiaaleille ja käyttömuodoille. Lisäksi tiedotettiin yrityksille Lapin luonnontuotealan tarjoamista potentiaalisista mahdollisuuksista tuottamalla eri kasveista täsmäprojekteja , joiden toivottiin antavan taustatietoa yritysten omia tuotekehityshankkeita varten ja lisäävän yritysten kiinnostusta Lapin erikoiskasvituotantoon. Hankkeen aikana syntyi runsaasti uusia toimijaverkostoja ja hankeyhteistyötä. Myös uusia laitekehitykseen ja keruuverkostoihin liittyviä hankkeita on käynnistetty. Lapin erikoiskasvien tuotanto on noussut jo kymmeniin tuhansiin kiloihin vuodessa ja alueen luonnontuoteala päässyt lupaavaan alkuun. Teollisuusmittainen raaka-aineiden talteenottoketju edistää lisäksi aina myös paikallisten pienyritysten raaka-ainehankintaa. Toiminnan jatkuvuus edellyttää kuitenkin edelleen toimia laadun, keruuverkoston ja laitekehityksen parantamiseksi. Lisäksi tarvitaan ennakkoluulotonta uusien mahdollisuuksien tunnistamista ja eri toimialojen välisen yhteistyön kehittämistä. Several special plants of the arctic nature have been studied in the LTTproject, to evaluate the possible industrial scale utilisation of them as raw materials for food- cosmetic or ...