Lakka - Rubus chamaemorus L. - Uosukainen, Marjatta; Kivijärvi, Pirjo (MTT, 2006)
Lakka kuuluu ruusukasvien (Rosaceae) heimoon ja vadelmien ja vatukoiden (Rubus) sukuun. Lakka tunnetaan eri puolella Suomea eri nimillä, kuten hilla, muurain ja valokki. Lakka on monivuotinen ruohovartinen kasvi, jonka maanpäällinen osa kuolee talveksi. Keväällä maanpäällisten versojen kehitys alkaa maanalaisten rönsyjen päissä olevista talvehtimissilmuista. Lakka on diploidi (2n=56), kaksikotinen laji, mutta Suomen luonnosta on löydetty myös yksikotisia ja kukiltaan kaksineuvoisia klooneja. Lakka esiintyy pohjoisnapaa ympäröivillä subarktisilla ja pohjoisen havumetsävyöhykkeen alueilla. Euroopassa lakkaa esiintyy Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä. Keski-Euroopassa laji on harvinainen. Suomessa lakka esiintyy luonnonvaraisena koko maassa, mutta viihtyy parhaiten Pohjois- Suomessa. Lakan luontaisia kasvupaikkoja ovat korvet, rämeet, rahkanevat, aapasoiden jänteet, soistuvat kankaat ja turvekankaat sekä kalliosoistumat. v ok Myynti MTT Tietopalvelut 31600 Jokioinen