Effect of liming on yield and quality of peppermint and Sachalin mint in fine sand soil of Northern Finland - Aflatuni, Abbas; Uusitalo, Jouko; Ek, Sari; Hohtola, Anja (MTT Agrifood Research Finland, 2003)
Maan happamuus rajoittaa yleisesti kasvien tuotantoa Pohjois-Suomen hienohietamailla, joiden pH vaihtelee 5,5-6,5 ja kalsium- ja magnesiumtaso ovat yleensä alhaisia. Kalkituksen vaikutusta kahden mintun (piparminttu, Mentha x piperita, lajike Black Mitcham ja Sachalinin minttu, Mentha arvensis var. sacchalinensis) satoon sekä haihtuvan öljyn määrään, mentoli- ja mentonipitoisuteen tutkittiin Pohjois-Suomessa vuosina 1998-2000. Kalkkia (10 % Mg ja 19 % Ca) levitettiin joko 0, 4, 8, 12 tai 16 t/ha. Maalaji oli hienoa hietaa. Kalkitus nosti selvästi maan pH:ta sekä kalsium- ja magnesiumtasoa. Kalkitus ei vaikuttanut sadon kuiva-ainepitoisuuteen, öljyn määrään eikä mentolin tai mentonin pitoisuuteen. Neljä t/ha kalkkia saaneilta aloilta tuoresato oli kaksi kertaa suurempi kuin aloilta, joita ei oltu kalkittu. Sachalinin mintun sato oli suurin, kun sitä kalkittiin 4-8 t/ha toisena ja kolmantena vuonna (maan pH 6-6,5, Ca 725-871 mg/l and Mg 122-219 mg/l). Piparmintun sato oli suurin, kun sitä kalkittiin 4, 8 tai 16 t/ha (maan pH 6-6,6, Ca 725-1272 mg/l ja Mg 122-245 mg/l). Näin ollen Pohjois-Suomen hienolla hietamaalla voidaan saada hyvä piparmintun ja Sachalinin mintun sato, kun maan pH on yli 6. Soil acidity commonly limits plant production in the fine sand soil of Northern Finland, which often has a low pH (5.5-6.5) and contains low levels of Ca and Mg. The effect of five liming (10% Mg and 19% Ca) levels, 0, 4, 8, 12, and 16 tons ha -1 , on the herb and essential oil yield and menthol and menthone content of two mint species (peppermint, Mentha x piperita, a variety of Black Mitcham and Sachalin mint, Mentha arvensis var. sacchalinensis) cultivated in fine sand soil in Northern Finland (6440 N and 2505 E) was studied during 1998-2000. Liming clearly increased the pH levels and the Ca and Mg content of the soil. The dry matter content, essential oil quantity, and the menthol or menthone content in mints were not affected by liming. In comparison with no liming however, liming at a rate of 4 t ha -1 doubled the ...