Minttujen kateviljely Mikkelissä - Galambosi, Bertalan; Valo, Ritva (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Viittä piparminttukantaa (viherminttu, kähäräminttu, pyöröminttu, jalominttu ja sahalininminttu) viljeltiin vuosina 1990 1996 heinäkatteessa Mikkelissä MTT:n Ekologisen tuotannon tutkimusyksikössä. Vuosina 1990 1991 selvitettiin heinäkatteen soveltuvuutta rönsyilevien minttulajien rikkaruohojen torjuntaan luonnonmukaisessa viljelyssä ja myöhemmin minttulajeja viljeltiin tuotantomittakaavan kokeissa, joissa mintut istutettiin 100 120 cm:n rivivälein ja rivivälit peitettiin heinäkatteella. Pyörömintun ja vihermintun tuoresato oli 5 kg rivimetriä kohti. Eri piparminttukantojen, jalomintun ja kähärämintun, sato oli 1,5 3,0 kg/metri, sahalininmintun sato vaihteli talvehtimisesta johtuen 1 3 kg/m. Kate riviväleissä sopii hyvin minttujen rikkaruohojen torjuntakeinoksi ensimmäisenä ja toisena vuonna. 5 10 cm paksu kate torjuu rikkakasveja lähes täysin ja käsin kitkentää tarvitaan vain riveissä. Kate ei estä rönsyjen kehitystä ja sadon muodostamista, mutta toisesta vuodesta lähtien rönsyjen takia katteen levitys hankaloituu. Ilman koneellista levitystä kateviljely sopii siten vain pienimuotoiseen mintun viljelyyn. Five peppermint lines (Mentha x piperita L.), spearmint (Mentha spicata L.), curled spearmint (Mentha spicata var. crispa L.), apple mint (Mentha suaveolens Ehrh.), (Mentha gentilis var. parviflora Hortman) and Sakhalin mint (Mentha arvensis var. sachalinensis) were at the Karila Ecological Production of the Agricultural Research Centre of Finland in Mikkeli (61° 44 N, 27° 18 E) during 1990 1996. The mints were grown in rows 120 cm apart using hay mulch against weeds. Growth, overwintering, yield elements and essential oil content were determined and the suitability of hay mulch for ecological mint cultivation was studied. The fresh yields of peppermints and curled spearmint ranged between 1.5 and 3.0 kg/row metre, those of apple mint and spearmint were higher, 5 kg/meter. The yield of Sakhalin mint varied due to overwintering. Hay mulch 5 10 cm thick protected the soil from weeds during the first and second ...