Porotalouden kannattavuuskirjanpito - Ylilokka, Eila (MTT, 2001)
Suomessa ollaan kehittämässä porotalouteen maatalouden kannattavuuskirjanpitoa vastaavaa talousseurantaa. Järjestelmä on maailmassa ainutlaatuinen. Porotalouden kannattavuuskirjanpitoa ovat olleet kehittämässä MTT/Taloustutkimus yhteistyössä Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Kehittämishankkeen ensimmäisessä vaiheessa määriteltiin keinot, joiden avulla porotalousyrityksistä saadaan luotettavaa tietoa niin porotalousyrittäjien, tutkimuksen kuin poliittisen päätöksenteonkin tarpeisiin. Sovellus testattiin pilottitiloilla. Hankkeen toiseen vaiheeseen, joka päättyy vuoden 2001 lopussa, sisältyy kirjanpitojärjestelmän käynnistäminen ja porotaloustilaotoksen valintasuunnitelman laatiminen. Samalla selvitettiin Ruotsin ja Norjan porotalouden verotus- ja taloustutkimusjärjestelmiä sekä EU:n porotaloudelle asettamia vaatimuksia. Jatkohankkeessa arvioitiin lisäksi kannattavuuskirjanpidon soveltuvuutta porotalouteen ja siitä porotalousyrittäjille ja sidosryhmille koituvia hyötyjä. Tarve porotalouden kannattavuuskirjanpidon kehittämiseen johtui ennen muuta siitä, että porotalousyritysten taloudellisesta tilanteesta ei muutoin juuri ole tietoja saatavilla. Suomessa poronomistaja ei ole kirjanpito- tai verosäännösten nojalla porotaloustuloistaan ja -menoistaan muistiinpano- tai kirjanpitovelvollinen, vaan verotus perustuu paliskunnan kirjanpitoon ja sen perusteella määritettävään eloporon keskimääräiseen tuottoon. Tiedot ovat yksittäisen porotilan kannattavuuden selvittämiseen tulo-, tuki ja rakennepolitiikan tarpeita silmällä pitäen riittämättömät. Myöskään poronomistajalla itsellään ei aina ole selvää kuvaa yrityksensä taloudellisesta tilanteesta. Ruotsissa ja Norjassa poronomistajia koskee kirjanpitovelvollisuus ja heitä verotetaan yksityisinä elinkeinonharjoittajina. Verokirjanpito muodostaa rungon porotalouden kannattavuustarkastelulle, minkä ohella Ruotsissa käytetään hyväksi saamelaiskylien kirjanpitoa ja Norjassa vastaavasti poronhoitopiirien veroaineistoa. Porotalouden kannattavuuskirjanpidon kehittämishankkeen ...