Katajan- ja mustikanversojen kestävä keruu luonnontuotealan raaka-aineeksi - Stark, Sari; Niva, Aarno; Martz, Françoise; Vuorela, Eija (MTT, 2010)
Lapland Mustikanversojen keruu on keskitetty tiheäpuustoisiin kuusikoihin, jotka eivät ole hyviä mustikan marja-alueita. Mustikanversojen koneellinen keruu poistaa noin 20 % maanyläpuolisesta biomassasta. Versokasvuston biomassa uusiutuu leikkaamattomien mustikkakasvustojen tasolle jo seuraavan kasvukauden aikana. Marjasato putoaa keruun jälkeen kahdeksi vuodeksi, mutta palaa leikkaamattomien kasvustojen tasolle kolmantena keruunjälkeisenä vuonna. Kataja toipuu versojen keruusta pääsääntöisesti hyvin. Toipumisnopeuden arviointi perustuu katajan keruualueilla suoritettuihin vuosittaisiin seurantoihin. Keruun vaikutusten havainnoimiseksi käytettiin verrokkeina keräämättömiä katajikoita. Tutkimusten pohjaksi piti katajalle kehittää ensin sopiva inventointimenetelmä ja toipumisen mittaristo. Katajan toipumista selvitettiin myös kontrolloiduilla maastokokeilla. Kun kataja menettää versojaan, se usein lisää seuraavan vuoden kasvuaan, mikä nopeuttaa toipumista. Karuilla kasvipaikoilla toipuminen on hidasta etenkin silloin, jos keruuta seuraavana kasvukautena olosuhteet kasvuun ovat huonot. Biologisesti aktiivisten fenolien pitoisuus on usein korkeampi kerätyissä kuin keräämättömissä katajikoissa, mutta keruulla ei ole vaikutuksia terpeenien eli eteeristen öljyjen pitoisuuksiin. Keruusuosituksilla varmistetaan katajan riittävän neulasbiomassan säilyminen ja turvataan toipuminen epäedullisissakin oloissa. Since late 1990 s, shoots of naturally growing bilberry (Vaccinium myrtillus) and juniper (Juniperus communis) have been used as raw material for cosmetic and health-promoting products. During the 2000 s the consumption of these raw materials have reached an industrial scale. As the shoot gathering is increasing, it is necessary to determine the recovery of bilberry and juniper after shoot collection. During 2005 2009, a co-operative research project between Finnish Forest Research Institute, Agrifood and Lapland 4H organization was conducted in order to determine the recovery rates of bilberry and juniper by ...