Vain muutos on pysyvää : Lapin maatalousyrittäjien näkemyksiä tulevaisuuden toimintaympäristöstä ja omista eväistään vastata muutoksiin - Rantamäki-Lahtinen, Leena; Hannukkala, Antti; Juusola, Jari; Kuha, Rauno; Pelimanni, Tiina; Saarela, Ari; Siitonen, Keijo; Uusitalo, Marja; Vihinen, Hilkka (MTT, 2011)
Maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan merkittävä väheneminen nähdään yhtenä Lapin maaseudun uhkatekijöistä. Yrittäjien ikääntyminen, jatkajan puute, näköalattomuus, tuotantotilojen ja kaluston vanheneminen voivat estää yritystoiminnan suuntaamista uudelleen toimintaympäristön muutosten mukaisesti. Lapin maaseudun tulevaisuus muutosjoustavassa yritystoiminnassa - hankkeen ensimmäisessä vaiheessa oli tarkoitus luoda kuva Lapin maaseudun tulevaisuudesta tilastoja, selvityksiä ja kyselyjen tuloksia analysoimalla. Tässä väliraportissa raportoidaan hankkeen yhteydessä tehdyn postikyselyn ensimmäisiä tuloksia viljelijöiden arvioista jotka koskivat toimintaympäristön muutosta ja toisaalla oman tilan kehittämistä. Myöhemmin julkaistavassa loppuraportissa tulee olemaan myös hieman syvemmälle analyyseja asioiden taustoista ja mahdol-lisista syy-seuraussuhteista. Aineistona käytettiin postikyselyaineistoa, joka kerättiin Lapin maaseutuyrityksistä keväällä 2010. Kyselylomake lähetettiin kaikille Maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskuksen Tiken ylläpitämässä Maatilarekisterissä vuonna 2009 olleille Lapin maatiloille (N=1 795). Täytettyjä lomakkeita oli 465 ja kyselyn vastausprosentti 27 %, mitä voi pitää tyydyttävänä. Kyselyssä selvitettiin yrittäjien näkemyksiä siitä miten yleiset isot yleiset kehityskulut tai paikalliset muutokset tulevat vaikuttamaan heidän tilansa tulevaisuuteen. Tulosten mukaan viljelijät kokivat toimintaympäristöön liittyvässä ennakoinnissa vaikeaksi erityisesti EU:n tulevaisuuden markkinatilanteen ja tukipolitiikan arvioinnin. Positiivisina mahdollisuuksina nähtiin erityisesti lähiruuan arvostuksen kasvu, Pohjoismaiden ja Venäjän markkinat, matkailu- ja loma-asuminen, paikalliset tie- ja infrastruktuuri-hankkeet sekä kotieläinten hyvinvointia koskevat vaatimukset. 61 % vastaajista arvioi, että väestön ikääntymisellä on kielteinen tai erittäin kielteinen vaikutus heidän tilansa toimintaan. Uhkina nähtiin myös erityisesti palvelujen keskittyminen, maaltamuutto, fossiilisten polttoaineiden ...