Byggandet av flervåningshus i trä : Ett samverkansprojekt inom Nationella träbyggnadsstrategins fortbildningsprogram - Stehn, Lars; Rask, Lars-Olof; Nygren, Ingemar; Östman, Birgit (Växjö universitet, Institutionen för teknik och design, 2008)
Denna rapport är en sammanfattning och en analys av kunskaperna vunna ur de aktiviteter som genomfördes inom Nationella träbyggnadsstrategins fortbildningsprogram mellan 2006 - 2008. Kunskaper och resultat har även vävts in från flera FoU program, riktat att stötta träbyggandet, som utfördes parallellt med Nationella träbyggnadsstrategin. Fortbildningsprogrammet var ett samverkansprojekt mellan: Luleå tekniska universitet, Växjö universitet, Högskolan Dalarna och SP Trätek. Rapportens olika delar är författad av skilda författare från samverkansparterna. I rapporten beskrivs: Den byggteknik- och kompetensutveckling som har skett inom träbyggandet. • I dag finns det tre typer av träbyggnadssystem (pelar-balk system, skivsystem av massivträ och regelsystem) som kan kombineras i tre olika byggmetoder (platsbygge, prefabricerade ytelement och prefabricerade volymer). • Under programmets gång genomfördes seminarier och kunskapsfördjupande workshops till uppskattningsvis 750 personer som representerade beställare/förvaltare, arkitekter, byggkonsulter och byggentreprenörer. Förutom de 15 byggprojekten som djupdokumenterats (se kapitel 3) så är bedömningen att ett tio-tal träbyggprojekt initierades som en följd av aktiviteterna inom fortbildningsprogrammet. Man kan också konstatera att fortbildningsprogrammet stöttade den pågående bildningen av starka akademiska miljöer med fokus på träbyggande. Systembeskrivningar av träbyggprojekt med fokus på de byggobjekten som uppfördes i Växjö, Falun och Skellefteå. • Detaljerade redogörelser beskriver: Planering, projektering och upphandling, byggnadsutformning, lösningar för brand, akustik och stabilisering. Detaljer för konstruktionselement (väggar och bjälklag) och erfarenheter från montage och logistik och förslag på förbättringsåtgärder. Vetenskapliga systembeskrivningar av industriellt träbyggande. • En karakterisering presenteras av byggsystemen (tekniken). • En beskrivning och analys av den industriella flerbostadsbranschens framväxt och potential samt dess lönsamhet. • ...