Konsten att flytta en stad : - en studie av hur kommunikationerna i Kiruna påverkas av stadsomvandlingen - Petersson, Linus (Institutionen för samhällsvetenskap, 2008)
Denna studie redogör för hur Kiruna stads kommunikationer påverkas av den världsunika stadsomvandling som nu planeras och kommer genomföras de närmsta 10-30 åren. På grund av gruvdriftsföretaget LKAB:s gruvbrytning kommer en markdeformering ske inne i delar staden. Detta innebär att det bildas sprickor i marken på grund av att gruvans hålrum, som nu går ända in under vissa delar av staden. Dessa sprickor kan sedan utvecklas till stora ras, vilket gör att en stadsomvandling är aktuell. För att få svar på frågeställningen har litteraturstudier och kvalitativa intervjuer använts. I studien ingår tre personer som blivit intervjuade, en anställd på LKAB, som har ansvar för frågor om gruvbrytningens påverkan på samhället i Kiruna, en skribent på en tidning i Kiruna, samt en samhällsplanerare på Kiruna kommun. Genom dessa respondenter, samt via genomgången litteratur framgår det att väg E10 och järnvägen påverkas mest av stadsomvandlingen. Det lokala vägnätet, gång- och cykelleder, samt skoterleder kommer också påverkas, men i mindre omfattning. Vidare presenteras hur Kiruna som stad kan utvecklas i takt med omlokaliseringen, samt hur regionen i stort kan utvecklas trots sitt perifera läge i Sverige.