En oroväckande framtid : En litteraturstudie om klimatförändringars påverkan på bergsglaciärer - Lundquist, Emil (Linnéuniversitetet, Institutionen för kulturvetenskaper (KV), 2015)
Denna studie syftade till att undersöka klimatförändringens påverkan på bergsglaciärer, dessas betydelse som vattenresurser och vad det har för konsekvenser för människorna som bor i dessas närhet. Glaciärer täcker idag cirka 10 % av jordens landyta och finns på alla världens kontinenter. Dessa glaciärer bildar smältvatten som sedan strömmar ut och blir till en viktig vattenkälla för människor som bor i deras närhet. Bergsglaciärer står idag inför stora klimatförändringar,av både naturliga och antropogena orsaker som bl.a. beroende på ökning av växthusgaser i atmosfären. Klimatet har också sett olika ut genom tiden med istider och mellanistider, vilket har påverkat glaciärernas utveckling. Resultatet visar att större delen av jordens bergsglaciärer håller på att minska för varje år och att de allra flesta bergsområden är drabbade. Klimatförändringar har haft en tydlig inverkan på glaciärers utveckling och reträtten av många glaciärer ökar allt snabbare. Detta har kunnats ses efter lilla istidens slut i slutet av 1800-talet och i takt med ökande utsläpp av växthusgaser. Det man ser idag är att de allra flesta bergsglaciärerna visar resultat av ökande massförluster och volymminskningar. Genom massbalansmätning av storglaciären i Sverige kan man se skiftande massbalansförändringar av vinter- och sommarbalansen genom årtionden. Alla glaciärer visar inte bara en reträtt, utan en del har visat en tillväxt. Modeller visar att det kommer att ske stora förändringar fram till år 2100. Mång av de regioner där bergsglaciärer finns beräknas att få stora volymförluster, där många kan komma att förlora upp till 75 % av sin glaciäris eller nästan helt försvinna fram till 2100 (Radic, 2014). Detta beror på att temperaturen i framtiden kommer att öka globalt i takt med de ökande klimatförändringarna. I takt med att bergsglaciärer minskar i volym så kommer det att drabba avrinningen av smältvatten. Detta kommer även att orsaka en minskande lagrinskapacitet. Glaciärer inkl. Antarktis och Grönlands inlandsisar lagrar cirka 75 % av ...