Införandet av NVDB i kommunerna - en fallstudie av Kiruna - Ahlquist, Joel (Institutionen för teknik och naturvetenskap, 2005)
Detta examensarbete gjordes på uppdrag av Kiruna kommun, Tekniska verken AB. Denna fallstudie av Nationella vägdatabasen (NVDB) och Lokal vägdatabas (LVDB) ur kommunal synvinkel, beskriver för och nackdelar med att gå med i NVDB och vilka möjliga vinster som kan härledas ur ett avtal med NVDB. I rapporten ingår även en tillämpad metod hur en inventering och revision av lokala trafikföreskrifter med anpassning till NVDB genomförs. Tanken med NVDB är att den ska vara en heltäckande databas med information om alla Sveriges vägar. Information som finns lagrad i denna databas är den geografiska placeringen och vägens egenskaper. Exempel på egenskaper som lagras är: vägens namn, vägbredd, hastighetsbegränsning, hinder, mm. Databasen bygger på länkar och noder som kopplas samman i ett stort vägnät. I länkarna finns svängrestriktioner lagrade vilket gör att databasen kan sägas vara intelligent. Innan utgången av 2005 skall alla lokala trafikföreskrifter inventeras och revideras så de stämmer överens med nya trafikförordningen. Det är inget krav från Vägverket att kommuner som inte har NVDB-avtal ska anpassa sina lokala trafikföreskrifter till NVDB. Men det rekommenderas att göra detta då det inte krävs någon mertid att NVDB-anpassa föreskrifterna i samband med den inventering och revision som ändå måste göras. Nyttan med NVDB är stor för mindre kommuner. Att teckna avtal för leverans av data bör alla kommuner göra. Fördelen att ha en komplett intelligent databas väger upp de kostnader och de resurser som krävs vid införandet. Stora kostnader kan dessutom sparas in på att ha en överblick av vägnätet t.ex. genom mindre utbetalning av driftsbidrag och kostnader i skolskjutser. Att poängtera är att NVDB skapar behov av sig själv även fast inget sådant finns innan. Dvs. när databasen finns tillhands upptäcks nya områden där nytta kan finnas och på så sätt skapar den sitt eget behov. Även fast få behov fylls idag kan många fler fyllas i framtiden. LVDB är en ny relativt obeprövad tillämpning av NVDB, endast Stockholms kommun ...