Produktionsflödesvisualisering av malmförädlingen ovan jord vid LKAB - Olofsson, Jens; Wallentin, Johan (Institutionen för teknik och naturvetenskap, 2007)
LKAB har i dagsl äget många detaljerade bilder för styrningen av delprocesser men saknar en övergripande bild över malmförädlingen ovan jord. Syftet med examensarbetet är att skapa ett program som ger en visuell överblick över en produktionslinje ovan jord i Kiruna för att lättare hitta delar med över-/underkapacitet och flaskhalsar. Arbetet har utförts på plats på LKAB i Kiruna och resulterat i det fristående programmetProductionFlowViz. I programmet kan anv ändaren läsa in historisk data från processen över ett givet tidsintervall. Produktionsfl ödet visualiseras i tre olika vyer: en 2D-vy som visar själva processflödet vid en tidpunkt ett 3D-landskap som visar hela flödet vid samtliga tidpunkter en 2D-vy som visar en vald del av flödet över tid Programmets kan användas för att analysera produktionsflödet KS . KA2 . KK3 över en, avan vändaren angiven, tidsperiod. Det går att följa hur ett produktionsstopp för en del breder ut sig likt en våg och påverkar övriga delar av flödet. Visuellt ser sovringsverket ut att ha en överkapacitet då den växlar mycket mellan höga och låga värden. When it comes to viewing the production flow LKAB has a lot of detailed views, each describing a specific part of the whole. What the company lacks, however, is a good overview of its supply chain above ground. Hence, the purpose of this dissertation is to create an application that gives a visual overview of one of the company.s production lines above ground in Kiruna. This to present a tool that makes it easier to find parts of the chain that have excess or under capacity and bottlenecks. The work has been carried out on site at LKAB in Kiruna and has resulted in the program ProductionFlowViz. The program is written independently of other software in use at LKAB. Within the program the user can specify a time period of historic data that he or she wants to have a closer look at. The production flow is visualized through three different views: a 2D-view that displays the production flow at a certain point in time a ...