“Vittangi räddar världen” : Fem aktörers perspektiv på rättvisekonflikter och kritiska råvaror - Axelsson, Amanda; Swartling, Lina (Linköpings universitet, Tema Miljöförändring, 2024)
Denna studie syftar till att belysa samhällsaktörers perspektiv kring gruvbrytning av kritiska råvaror i led med klimatomställningen. Studien undersöker hur samhällsaktörer belyser effekterna av en eventuell kommande gruvetablering i byn Vittangi i norra Sverige. Genom semistrukturerade intervjuer med fem samhällsaktörer, i kombination med en tematisk analys, har olika rättvisekonflikter undersökts för att skapa en insikt och ge ett nyanserat kritiskt perspektiv. Analysen av resultatet har utgått från teorin av miljörättvisa och påvisar flertalet målkonflikter som uppstått i samband med den potentiella gruvetableringen i Vittangi. Slutsatserna tydliggör intressekonflikter och baseras på hur det påverkar aktörerna, vilket synliggör perspektiven på gruvbrytning av kritiska råvaror som ett led av klimatomställningen. This study aims to shed light on the perspectives of social actors regarding the mining of critical raw materials in connection with climate change. The study examines how social actors highlight the effects of a possible future mine establishment in the village of Vittangi in northern Sweden. Through semi-structured interviews with five social actors, in combination with a thematic analysis, various justice conflicts have been investigated to create insight and to provide a nuanced critical perspective. The analysis of the result has been based on the theory of environmental justice and demonstrates the majority of goal conflicts that arose in connection with the potential mine establishment in Vittangi. The conclusions clarify conflicts of interest and are based on how they affect the actors, which makes the perspectives visible on the mining of critical raw materials as part of the climate transition.