Skillnader i artrikedom hos vedlevande mossor och lavar och substratkvalité mellan Säby Västerskogs naturreservat och en närliggande produktionsskog. - Gren, Adrian (Linköpings universitet, Institutionen för fysik, kemi och biologi, 2022)
Den globala biologiska mångfalden minskar på grund av kraftig mänsklig exploatering av resurser. Ett sådant exempel är diversitetens nedgång i Fennoskandias skogar. Denna studie sökte att undersöka om skogsbruket negativt påverkar mångfalden i en svensk skog i förhållande till dess vedlevande lavar och mossor, med hjälp av träsubstratets kvaliteter som jämförelse och oberoende variabel. 21 vedlevande mossor och lavar var grunden för dessa jämförelser. Studien jämförde två ursprungligen likadana produktionsskogar, där den ena blev ett naturreservat för nästan 100 år sedan. De ligger sydost om Linköping stad, nära BjärkaSäby. Tio 300 m2transekter med slumpmässigt genererade startpunkter och riktningar etablerades i varje skog. Kvantiteten av, deras diameter, deras höjd/längd och deras arttillhörighet för levande och döda träd över en meter i höjd noterades. Nedbrytningsstadier för liggande död ved bredare än 5 centimeter noterades. Ett Wilcoxon-rank-summa-test avslöjade signifikant högre medelvärden av förekomster för vedlevande arter inuti reservatet. Oparade t-tester avslöjade signifikant högre medelvärden för de vedlevande arternasarttäckning och för volymen död ved i reservatet. Pearsons chi-två test avslöjade signifikanta fördelningsskillnader hos levande tallars och lövträdsdiametrar mellan de två områdena men inte mellan fördelningen av nedbrytningsstadier eller hos diametrarna för levande granar. Logistiska regressioner avslöjade att de flesta av de vedlevande arterna med över 10 förekomster i båda områdena över lag hade åtminstone en signifikant korrelation med dess substrats egenskaper. Fynden tyder på att modernt skogsbruk påverkar vedlevande arter negativt, främst på grund av den lilla mängden substrat tillgängligt i produktionsskogen snarare än på grund av substratens variation av egenskaper. Global biodiversity is declining due to human exploitation, such as seen with its decline within Fennoscandian forests. This study aimed to see if forestry negatively impacts diversity in a Swedish forest in ...