Kamratrelationernas positiva inverkan på elevernas skolvardag och lärande i gymnasieskolan - Vilgats, Timo (Linköpings universitet, Pedagogik och didaktik, 2019)
Syftet med uppsatsen har varit att bidra med ökad förståelse för innehåll och innebörder av positiva kamratrelationer på gymnasiet, sett från elevernas subjektiva utsagor. Gymnasieelever har delat med sig av sina erfarenheter och upplevelser. För att uppnå syftet har följande frågor ställts:Vilka betydelser upplever elever att deras kamrater har på derasskolnärvaro? Vilka betydelser och innebörder uppleverelever att plugga tillsammans med kamrater under och efter lektioner? Vilka betydelser och innebörder upplever elever att deras kamrater har på deras lärande och betyg? Hur upplever elever skillnader mellan lärares genomgångar och kamraters förklaringar? Resultatet av studien bygger på en enkätundersökning och en fokusgruppsintervju och genomfördes på två gymnasieskolor i norra Sverige. Resultatet pekar på att kamraterna har stor inverkan förbåde lärande och påbetygen, eleverna påverkar varandra att kommat till skolan. Kamraterna har stor betydelse för motivationen att lära sig. Informanterna menar att lärandet sker genom diskussioner,analyser, eleverna hjälper och peppar varandra. Studien bekräftar den forskning som menar att lärande sker i ett socialt sammanhang, i samspel mellan människor.