Visualisering av komplexa system - Risinger, Tore; Tinnerholm, John (Linköpings universitet, Institutionen för datavetenskap, 2016)
Mjukvaruutveckling är en komplicerad uppgift och olika visualiseringstekniker har genom åren använts för att underlätta förståelsen och underhållbarheten av mjukvara. I detta arbete har en prototyp tagits fram för att underlätta navigering och förståelse för mjukvarukomponenter i utvecklingsverktyget Arctic Studio. En intervju- baserad användarundersökning användes för att förstå aktuella brister med nuvarande presentationsmönster i Arctic studio och ta reda på hur användarna arbetar med verktyget. Prototypens design baserades på resultatet av användarundersökningen. Den slutgiltiga prototypen bestod utav tre delar. Ett polärdiagram för att visa komponenter och dess grannar, en matrisbaserad visualisering för att visa en vald komponents portar och dess kopplingar samt en riktad trädgraf för att visualisera hur information propagerar genom systemet. Den framtagna prototypen evaluerades med hjälp av kognitiva genomgångar med interna utvecklare. Software development is a complicated task and different visualisation techniques have been used during the years to facilitate understandability and maintenance in software systems. In this thesis a proof of concept has been developed to augment navigation and understandability for software components in the integrated software development environment Arctic Studio. An interview based user survey was conducted to identify issues with the current environment in Arctic Studio, and to find out current usage patterns in the user base. The design of the prototype was based on the result of the user survey. The final prototype consisted of three parts. A radian diagram was used to provide a neighbourhood view for the different compositions of the system, a matrix based visualisation complemented this view to show a selected components ports and connections. The last part consisted of a directed tree graph to visualize the connection hierarchy for a selected port. The prototype was then evaluated using a cognitive walkthrough with internal ...