Passive house year round - Fällman, Alexander; Yngve, Max (Linköpings universitet, Kommunikations- och transportsystem, 2015)
Passivhus är idag populära bostäder med tyngdpunkt på låg energianvändning. En kravspecifikation, FEBY 12, ställer ett flertal krav på passivhus, däribland energianvändning för uppvärmning. Ett välisolerat och tätt klimatskal är därför en förutsättning för passivhuset att kunna uppfylla kraven. Denna rapport behandlar fönster, som är en del av klimatskalet, och dess påverkan på det termiska inomhusklimatet. Studien genomfördes genom simuleringar i datorprogrammet ParaSol. I det första steget jämfördes fönsterarea, g-värde, u-värde, orientering samt geografisk plats för att undersöka hur energianvändningen förändrades. Resultateten presenteras med diagram och i ett senare avsnitt även slutsatser. Detta tillämpas med ett exempelhus som placeras i Lund, Stockholm och Luleå. Med hjälp av fönsterareor och fönsteregenskaper optimeras energianvändningen för uppvärmningen så att husen uppfyller kraven i FEBY 12. Fönsterareornas storlek behöver anpassas till den geografiska positionen för att uppnå en optimal energianvändning för uppvärmning. I studien fick vi fram att fönsterareorna, utan solavskärmning, i Lund kunde utgöra 16 % av fasaden, i Stockholm 13 % av fasaden och i Luleå 11 % av fasaden. Med solavskärmning blev fönsterareorna något större, detta medförde också en något större energiförbrukning.