Jauna Holoptychius suga no Latvijas augšējā devona Ketleru svītas nogulumiem - Visotina, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2024)
Visotina T. 2022. Jauna Holoptychius suga no Latvijas augšējā devona Ketleru svītas nogulumiem. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte. Maģistra darbā ir pētītas Ketleru svītas, Pavāru un Varkaļu ridas nogulumiežos sastopamo porolepiformo daivspurzivju Holoptychius ģintij piederošo zivju fosilās atliekas, raksturota to izplatība, daudzveidība, morfoloģiskās īpatnības un iekšsugas mainība. Veikta atlieku morfoloģiskā un morfometriskā analīze, ka arī salīdzinājums ar citur pasaulē atrastajām un literatūrā aprakstītajām šīs ģints zivju sugām. Pētījumā izmantoti materiāli no trīs Ketleru svītas mugurkaulnieku atlieku atrodnēm. Darba autore piedalījās visos (2019-2023. gads) izrakumos atsegumā Pavāri-2 Cieceres krastā netālu no Paksītes ietekas. Papildus tika izmantots materiāls no atseguma Pavāri-1 gar Cieceri pretī Pavāru mājām un Ketleru atsegumiem gar Ventu. Izrakumos 2019.-2023. gadā iegūtais materiāls tika apkopots, preparēts un izmērīts. Ņemot vēra morfometriskās analīzes rezultātus, kā arī balstoties uz morfoloģisko īpatnību analīzi, veicot salīdzinājumu ar literatūrā aprakstītajām valīdajām Holoptychius sugam H. nobilissimus no Skotijas, H. jarviki no Kvebekas, Kanāda un H. bergmanni no Arktiskās Kanādas, tika noskaidrots, ka Holoptychius atliekas no Ketleru svītas pieder jaunai, agrāk nezināmai sugai. Visotina T. 2022. A new species of Holoptychius from the deposits of the Late Devonian Ketleri Formation of Latvia. Master’s thesis. Riga, University of Latvia. The remains of a porolepiform fish belonging to the genus Holoptychius, found in the sedimentary rocks of the Ketleri Formation, Pavāri and Varkaļi members, are studied in the master's thesis, and their distribution, diversity, morphological characteristics, and intraspecific variability are described. Morphological and morphometric analyses of the remains are carried out, as well as the comparison with the fishes found elsewhere in the world and described in the literature. The material from the three vertebrate localities of the Ketleri ...