Eiropas Savienības nozīmes biotopa Veci, dabiski boreāli meži 9010 - Laugale, Undīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījumā novērtēti mežu biotopu monitoringa un inventarizācijas anketā esošie kvantitatīvie kritēriji, pēc kā tiek noteikta biotopa kvalitāte. Lai pārbaudītu, vai šie kritēriji ir Latvijā esošo 9010* Veci vai dabiski boreāli meži biotopu daudzveidību un mainību ietveroši, apkopoti dati par kritalu un sausokņu daudzumu, mežaudzes vecumu un citiem raksturojošajiem parametriem sešos dažādos meža augšanas apstākļos. Iegūtie rezultāti salīdzināti ar iepriekš sniegtajiem ekspertu kvalitātes novērtējumiem. Pierādījies, ka vienas teritorijas dažādu meža tipu ietvaros ir liela mainība starp biotopiem. Atmirušās koksnes daudzums konstatēts robežās no 5 m3/ha (sausieņos) līdz pat 44 m3/ha (purvaiņos), ar tendenci būt līdzīgos daudzumos viena meža tipa ietvaros. An assessment was made of the quantitative criteria from forest habitat monitoring and inventarisation survey used to determined the qaulity of the habitat. To see if these criteria are suitable for the variance and diversity of Western Taiga 9010* in Latvia, quantitative data such as amount and volume of logs, snags and age of stand was gathered. Collected data was compared with already known qualities of the habitat’s sites. It showed that there is big variability amongst different habitat forest site types in one territory. The amount of deadwood varied form 5 m3/ha in dryer sites to 44 m3/ha in more mesic, productive sites with a tendency of similar volume of deadwood in one forest site type.