Vilka Canis lupus populācijas stāvoklis pēc sugas aizsardzības plāna ieviešanas Latvijā - Žunna, Agrita (Latvijas Universitāte, 2023)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus Vilks (Canis lupus) Latvijā ir īpaši aizsargājama ierobežoti izmantojama suga. Darbā pētīts vilku populācijas stāvoklis no 1998. līdz 2022. gadam. Novērtēta demogrāfiskā, sociālā un radniecības struktūra, barošanās apstākļi, konflikti ar cilvēku interesēm un sabiedrības attieksme pret vilkiem. Konstatēts, ka Latvijas vilku populācija spēj atjaunot medību rezultātā zaudēto dzīvnieku skaitu. Populācijā ir augsta ģenētiskā daudzveidība. Novērota medību ietekme uz populācijas demogrāfisko, teritoriālo un sociālo struktūru. Vilki galvenokārt barojas ar stirnām un meža cūkām. Nodarīto lauksaimniecības postījumu reģistrētais apjoms ir neliels, tomēr lokāli radītie zaudējumi var būt ievērojami. Sabiedrības attieksme lielākoties ir labvēlīga sugas saglabāšanai un pastāvošajai populācijas apsaimniekošanas praksei. Atslēgas vārdi: vilks, populācijas stāvoklis, demogrāfija, radniecības struktūra, barošanās ekoloģija, postījumi, sabiedrības attieksme Wolf (Canis lupus) is an especially protected species that can be exploited in Latvia to a limited extent. Population status of wolves from 1998 to 2022 was studied in order to assess the demographic, social and kinship structure, the reproductive capabilities, feeding conditions, existing conflicts with public interests and public's attitude towards wolves. The results show that wolf population is able to restore the number of individuals lost due to hunting and has high genetic diversity. The impact of hunting on the demographic, territorial and social structure of the population was established. Wolves feed mainly on roe deer and wild boar. The amount of reported cases of depredation is small, but local losses can be significant. The public attitude towards wolves is mostly favourable to the conservation of the species and the existing population management practices. Key words: wolf, population status, demography, kinship structure, feeding ecology, depredation, public attitude