Tiesiskie instrumenti mūsdienās sāmu un lībiešu valodas aizsardzībā - Liekumniece-Grandāne, Madara (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs “Tiesiskie instrumenti mūsdienās sāmu un lībiešu valodas aizsardzībā” veltīts sāmu valodu tiesību izpētei Somijā un lībiešu valodas tiesību izpētei Latvijā. Darba ietvaros apkopoti un analizēti esošie tiesiskie ietvari Somijā un Latvijā, kas saistīti ar lībiešu un sāmu valodu tiesībām, kā arī tiek sniegts ieskats svarīgākajos starptautiskajos tiesiskajos ietvaros un projektos, kas saistīti ar pirmiedzīvotāju valodu tiesībām un ir spēkā arī Somijā un Latvijā. Darbā tiek sniegts vispārīgs ieskats lībiešu un sāmu tautu vēsturē, atsevišķas nodaļas veltot attiecīgo valodu aprakstiem. Apskatīta valodas aizsardzībai veltītu tiesisko ietvaru nepieciešamība attiecībā uz pirmiedzīvotāju valodu tiesībām pasaulē, spēkā esošie starptautiskie tiesiskie ietvari un projekti, kā arī kādi tiesiskie ietvari ieviesti Latvijā un kādi Somijā, lai aizsargātu pirmiedzīvotāju valodu tiesības. The bachelor thesis “Legal Instruments in the Protection of Sami and Livonian language today” is devoted to the study of the linguistic law regarding Sami in Finland and of linguistic law regarding Livonians in Latvia. The thesis compiles and analyses the existing legal frameworks in Finland and Latvia related to Livonian and Sami linguistic rights, and provides an insight into the most important international legal frameworks and projects related to the protection of indigenous linguistic rights, which are also in force in Finland and Latvia. The thesis provides a general overview of the history of the Livonian and Sami peoples, with separate chapters devoted to descriptions of their respective languages. It looks at the need for legal frameworks for language protection in relation to indigenous peoples' linguistic rights worldwide, existing international legal frameworks and projects, and what legal frameworks have been introduced in Latvia and Finland to protect indigenous peoples' linguistic rights.