Latvijas migrējošo sikspārņu metodikas efektivitātes novērtējums - Kupče, Klinta Valija (Latvijas Universitāte, 2023)
No 1993. gada LU Papes Ornitoloģisko pētījumu centrā tiek veikts migrējošo sikspārņu akustiskais monitorings ar ultraskaņas detektoriem. Monitoringam tiek izmantoti automātiskie ierakstītāji, ar kuru palīdzību noteikta migrējošo sikspārņu aktivitāte. Šādi ir iespējams vērtēt sikspārņu skaita dinamiku noteiktā laika periodā. Tomēr šobrīd nav zināms, kādi faktori ietekmē migrējošo sikspārņu aktivitāti. Darbā tika skaidrota sezonalitātes un diennakts ritma kā arī meteoroloģisko apstākļu ietekme uz Natūza sikspārņa (Pipistrellus nathusii) migrācijas aktivitāti. Tika noskaidrots, ka vēja virziens un ātrums, gaisa mitrums un spiediens būtiski ietekmē migrāciju Papē, tomēr nokrišņi to būtiski neietekmē. From 1993, an acoustic monitoring of migratory bats with ultrasonic detectors has been carried out at the LU Pape Ornithological Research Center. Automatic recorders are used to monitor the activity of migratory bats. This makes it possible to evaluate the dynamics of the number of bats over a certain period of time. However, it is currently unknown what factors affect the activity of migratory bats. The study explained the impact of seasonality and circadian rhythm as well as meteorological conditions on Pipistrellus nathusii bat migration activity. It was found that wind direction and speed, air humidity and pressure have a significant impact on migration in Pape, but not significantly affected by precipitation.