Vistu vanaga (Accipiter gentilis) Latvijas populāciju ģenētiskais raksturojums - Sprūde, Flēra Robina (Latvijas Universitāte, 2023)
Populāciju ģenētika ir definēta kā vienlaicīga daudzu lokusu un genoma reģionu izpēte, lai labāk izprastu dažādus procesus populācijās. Līdz šim nav veikti pētījumi, kas būtu vērsti uz vistu vanagu A.gentilis ģenētisko populāciju raksturojumu Latvijā, tāpēc darba mērķis bija aksturot vietējo vistu vanagu populāciju ģenētisko struktūru, izmantojot mikrosatelītu marķieru analīzi. Pētījumā tika iekļauti 95 indivīdi no lauku un Rīgas vanagu teritorijām. DNS iegūšanai tika izmantotas izrautas spalvas no cāļiem un izkritušās spalvas no pieaugušiem putniem. Kopumā kvalitatīvāki rezultāti tika iegūti no izrautām spalvām. Gan lauku, gan pilsētas putnu populācijas ir ģenētiski daudzveidīgas un starp tām netika novērotas būtiskas atšķirības ģenētiskajā struktūrā. Ņemot vērā paraugu kvalitātes īpatnības, lai izdarītu gala secinājumus par vistu vanagu populāciju ģenētisko struktūru, ir nepieciešamas papildus analīzes. Population genetics is defined as study of many loci and regions of genome to better understand different processes within the populations. Thus far no studies have been performed to characterize the genetic populations of Northern goshawk A.gentilis in Latvia. Therefore the aim of this study was to perform genetic characterization of local goshawk populations using microsatellite markers. The study included 95 individuals form rural areas and Riga. Feathers plucked from chicks and molted feathers from adult birds were used as a DNA source. Plucked feathers yielded results of higher quality. Both urban and rural populations were genetically diverse and analysis of genetic structure revealed no differentiation between the two populations. However, considering the characteristics of used samples it is necessary to conduct additional studies.