Holoptychiidae dzimtas daivspurzivis (Porolepiformes) no Latvijas augšējā devona Ketleru svītas nogulumiem - Visotina, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2022)
Visotina T. 2022. Holoptychiidae dzimtas daivspurzivis (Porolepiformes) no Latvijas augšējā devona Ketleru svītas nogulumiem. Bakalaura darbā ir pētītas Ketleru svītas, Pavāru un Varkaļu ridas nogulumiežos sastopamo porolepiformo daivspurzivju (dzimta Holoptychiidae) atliekas, raksturota to izplatība, daudzveidība, morfoloģiskās īpatnības un veikts salīdzinājums ar citur pasaulē atrastajām un literatūrā aprakstītajām zivīm. Lielākā uzmanība pievērsta Holoptychius ģints pārstāvjiem, kuru atliekām ir precizēta to taksonomisko piederība. Pētījumā izmantoti materiāli no trīs Ketleru svītas mugurkaulnieku atlieku atrodnēm. Lauka darbi veikti 2019. un 2021.gadā, kad darba autore piedalījās materiālu no atseguma Pavāri2 Cieceres krastā netālu no Paksītes ietekas vākšanā un preparēšanā. Papildus tika izmantots materiāls no atseguma Pavāri-1 gar Cieceri pretī Pavāru mājām un Ketleru atsegumiem gar Ventu. Noteikta visu Holoptychiidae dzimtas zivju skeleta elementu piederība, morfoloģijas analīzei atlasītas ģints Holoptychius atliekas, kuras līdz šim netika detalizēti pētītas, un veikta šo atlieku morfoloģiskā un morfometriskā analīze. Ņemot vēra morfometriskās analīzes rezultātus, ir secināts, ka Holoptychius ģints zivju kauli no Ketleru un Pavāru atsegumiem visticamāk pieder vienai sugai. Salīdzinot Ketleru svītā atrastās Holoptychius atliekas ar literatūrā aprakstītajām, kā arī balstoties uz morfometrisko analīzi, tās tika noteiktas kā piederīgas Holoptychius ex gr. nobisissimus, ņemot vērā vispārējo līdzību ar Holoptychius nobilissimus no Skotijas, kas atrasta tikai nedaudz senākos nogulumos. Tomēr nevar izslēgt, ka Holoptychius no Ketleru svītas pieder sugai Holoptychius jarviki no Kvebekas, Kanāda, bet skaidri un pēc daudzām pazīmēm atšķiras no Holoptychius bergmanni no Arktiskās Kanādas. Visotina T. 2022. Sarcopterygian fishes (Porolepiformes, Holoptychiidae) from the deposits of the Late Devonian Ketleri Formation of Latvia. The remains of porolepiform sarcopterygian fishes (family Holoptychiidae) occurring in ...