Olfaktoro stimulu ietekme uz Ziemeļu lūšu Lynx lynx lynx uzvedību Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā - Volkova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2022)
Ziemeļu lūsis ir Eirāzijas lūšu pasuga. Nesen Eirāzijas lūsis tika iekļauts Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Darba mērķis ir izpētīt olfaktoro stimulu ietekmi uz četru Ziemeļu lūšu indivīdu uzvedību Rīgas Nacionālajā Zooloģiskajā dārzā, un izvērtēt šo stimulu praktisko pielietojumu. Dzīvnieku uzvedība tika raksturota ar “One-zero” veida datu reģistrācijas metodi. Pētījumā rezultāti liecina, ka izveidotā un aprobētā etogramma atbilst pasugas uzvedībai, tomēr turpmāk tai nepieciešamas korekcijas. Stimulējot indivīdus ar feromonu saturošam smaržām iespējams novērot interesējošo aktīvo uzvedību. Kastorīna tinktūru “Fonto de forto” iespējams praktiski pielietot Ziemeļu lūšu populācijas monitoringam, tomēr nepieciešami papildus pētījumi savvaļas apstākļos, lai novērtētu iespējamību iegūt DNS paraugus un papildus datus. The Northern lynx is a subspecies of the Eurasian lynx. The Eurasian lynx has recently been included in Latvia's list of specially protected species. The goal of this study is to investigate the effect of olfactory stimuli on the behaviour of four Northern Lynx individuals in Riga National Zoo and to assess practical application of these stimuli. Behaviour of the animals was characterised by “One-zero” type data recording method. Results of the study show that the developed and validated ethogram corresponds to behaviour of the subspecies, however, it needs further adjustments. By stimulating individuals with pheromone containing perfumes it is possible to observe the active behaviour of interest. The castor tincture “Fonto de forto” can be practically used for monitoring the Northern lynx population, but additional studies in the wild are needed to assess the feasibility of obtaining DNA samples and additional data.