Ložņu āboliņa (Trifolium repens L.) Eiropas populāciju ģenētiskās daudzveidības salīdzinājums - Dombrovska, Sandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Ložņu āboliņam ir plašs izplatības areāls – no arktiskiem reģioniem līdz augstkalnu (6000 m) reģioniem. Tas ir plaši izplatīts arī vietās ar augstu vides piesārņojuma līmeni. Maģistra darba mērķis ir noteikt ložņu āboliņa Eiropas populāciju ģenētisko daudzveidību atkarībā no dažādiem augšanas apstākļiem. Ģenētiskās daudzveidības noteikšanai tika izmantota iPBS metode un izstrādāta metode UV-B starojuma izraisītas retrotranspozonu pārvietošanās noteikšanai. Rezultāti liecina, ka analizētā Eiropas populācija iedalās divos lielos klāsteros, atsevišķi izdaloties augstkalnu apgabalam. Secināts, ka augstkalnu reģionos izplatītās populācijas ģenētiski ir atšķirīgas no zemienēs izplatītājām. Analizētās populācijās ir novērojama miksoploīdija, kas liecina par adaptāciju mainīgiem vides apstākļiem. White clover has a wide distribution range – from the Arctic regions up to 6000 meters in high-altitude regions. It is also widespread in places with high levels of environmental pollution. The aim of the master's thesis is to determine the genetic diversity of European populations of white clover depending on different growth conditions. After iPBS analysis cluster analysis was performed, as well as a method for retrotransposon movement induced by UV-B radiation stress was developed. The results show that the analyzed European population is divided into two clusters – the high-altitude region is divided separately. Populations distributed in the highlands have been found to be genetically distinct from those distributed in the lowlands. Mixoploidy is observed in the analyzed populations, indicating plant adaptation to changing environmental conditions.