Ugunsgrēku ietekme uz kūdras īpašībām un veģetāciju Saklaura purvā - Ivanovs, Nils (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Ugunsgrēku ietekme uz kūdras īpašībām un veģetāciju Saklaura purvā” ietvaros pētītas Saklaura purva deguma izraisītās ietekmes uz purva veģetāciju un kūdras nogulumu slāni. Sniegts apskats par purvu raksturojumu, veģetāciju un mikroreljefu, purvu un kūdras degšanas īpatnībām, ugunsgrēku raksturu purvos un kūdrājos, metodēm purvu ugunsgrēku izplatības prognozēšanā un monitoringā. Pētījuma izstrādei ievākti kūdras nogulumu paraugi un analizēta veģetācija trīs Saklaura purva vietās, kas reprezentē trīs atsevišķus degumus – 1978., 1992. un 2018. gadā. Multidisciplinārā pētījumā veiktas karsēšanas zudumu, makroskopisko oglīšu, kūdras botāniskā sastāva un sadalīšanās pakāpes analīzes. Iegūto rezultātu vizualizācijai sastādītas diagrammas, kā arī veikta statistiskā analīze korelācijas noteikšanai. Pētījums rezultāti liek secināt, ka veģetācijas atjaunošanās pēc degumiem ir saistāma ar sausākos apstākļos augošu sugu - sila viršu Calluna vulgaris, makstaino spilvju Eriophorum vaginatum, purva vaivariņu Ledum palustre un lāceņu Rubus chamaemorus īpatsvara pieaugumu. Novērotas izmaiņas kūdras fizikālajās īpašībās – izteikts pelnu satura un makroskopisko oglīšu daudzuma palielinājums kūdras slāņa intervālos, kurus ietekmējusi degšana. The bachelor thesis “Impact of fire on peat properties and vegetation in Saklaura bog” has research about Saklaura bogs burning impacts on its vegetation and peat. Literature chapter contains review of all types of wetlands, vegetation and microrelief, characteristics of fires in wetlands and peatlands, fire characteristics in wetlands and peatlands, methods of predicting and monitoring fire spread in wetlands. Collection of 3 samples and detection of vegetation using Braun-Blanke method from Saklaura bogs was conducted in practical work. These 3 sample places define 3 different fires that has happened in this bog – in 1978., 1992. and 2018. Samples were processed in laboratory with methods like botanical composition determination, decomposition rates determination, natural ...