Betula nana veģetatīvā augšanas dinamika purvos un purvainajos mežos Latvijā - Metāle, Madara Margita (Latvijas Universitāte, 2019)
Pundurbērzs kļūst par ekspansīvu sugu tundrā klimata izmaiņu dēļ. Aktuāli ir aplūkot pundurbērzu augšanas dinamiku Latvijas teritorijā, kas saistītas pundurbērza ietekmējošo faktoru un globālām klimata izmaiņām, jo Latvijas teritoriju šķērso šīs sugas areāla dienvidu robeža. Savstarpēji starp atradnēm salīdzināti pundurbērza morfometriskie parametri, kas neuzrādīja izmaiņas ziemeļu–dienvidu gradientā. Morfometriskie parametri un to mainība starp atradnēm ir atkarīga no katrai teritorijai raksturīgaiem ekoloģiskajiem faktoriem, no kuriem hidroloģijai un apgaismojuma ir ietekme, bet tās būtiskuma pierādīšainai ir nepieciešami detalizētāki pētījumi. Izmantojot dendrohronoloģiskās metodes, Teiču dabas rezervāta pundurbērziem noteica galvenā dzinuma augšanas tendences, nosakot, ka galvenā dzinuma augšana ir straujāka augstajā purvā. The dwarf birch is becoming an expansive specie in the tundra due to climate change. It is important to look at the growth dynamics od dwarf birch in the territory of Latvia, which are linned to the impacting factors of dwarf birch and climte change, as the territory of Latvia is crossed by the southern part of the species range. The morphometric parameters of the dwarf birch, which did not show a change in the north-south gradient, were compared between the fields. Morphometric parameters and their variability between fields are dependent on the ecological factors specific to each site, of which hydrology and lighting have an impact, but more detailed research is needed to prove its relevance. Using dendrochronological methods were determined that the main shoot growth was faster in the bog in Teiči Nature Reserve.