Klimatisko faktoru ietekme uz parastās priedes Pinus sylvestris L. radiālo augšanu Latvijas rietumu daļas sausieņu mežos - Elferts, Didzis (Latvijas Universitāte, 2008)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus Uz mainīgo klimatisko apstākļu fona ir nepieciešams veikt pētījumus par klimatisko faktoru ietekmi uz dažādām organismu grupām un sugām. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot klimatisko faktoru ietekmi uz parastās priedes radiālo augšanu Latvijas rietumu daļas sausieņu mežos, ņemot vērā arī iespējamās izmaiņas klimatiskajos faktoros un šo izmaiņu ietekmi. Tika analizēti priežu gadskārtu platumi 12 parauglaukumos. Izmantojot korelācijas, regresijas, „zīmīgo gadu” metodes, lai salīdzinātu klimatisko faktoru (nokrišņu daudzuma, gaisa temperatūras un Ziemeļatlantijas oscilāciju indeksu) mainību ar gadskārtu platumu variēšanu, noskaidroja, ka Latvijas rietumu daĻā nokrišņu daudzuma ietekme uz priežu radiālo augšanu ir minimāla un lokāla, toties februāra un marta gaisa temperatūras ir nozīmīgākais klimatiskais faktors, kas ietekmē priežu radiālo augšanu. On the background of changing climatic conditions it is necessary to make studies about the influence of climatic factors on the different organism groups and species. The aim of this study is to determine the climatic factors influencing the radial growth of Scots pine in Western Latvia on dry soils, taking into account possible climate changes and their influence on growth. Scots pine tree-ring width was analyzed in 12 sampling-sites. Using correlation, regression, “pointer-year” methods to compare climatic factors (precipitation amount, air temperatures, North Atlantic oscillation index) with tree-ring width variation, it was clarified that in Western Latvia influence of the precipitation amount is minimal and local, while February and March air temperatures are the main climatic factor influencing the radial growth of Scots pine.