Boreālo mežu attīstība pēdējo 9000 gadu laikā Lapzemē, Somijā - Jasiūnas, Nauris (Latvijas Universitāte, 2019)
Jasiūnas N. “Boreālo mežu attīstība pēdējo 9000 gadu laikā Lapzemē, Somijā”. Ba-kalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, 2018. Pētījuma galvenais mērķis ir rekonstruēt boreālo mežu attīstību pēdējo 9000 gadu laikā Lapzemē, Somijā. Veģetācija rekonstruēta pielietojot putekšņu analīzi, bet papildus putekšņi-em identificētas citas putekšņu paraugos esošās mikroskopiskās atliekas (palinoloģijā dēvēti par neputekšņiem). Atšķirībā no iepriekšējiem pētījumiem, kur putekšņi pētīti no ezera no-gulumiem ar soli 2 – 5 cm, bakalaura darba autors pēta katru 0,5 – 1 cm. Kopumā izanalizēts 130,5 cm bieza ezeru nogulumu jeb gitijas griezums. Ezera nogulumiem noteikts vecums pēc AMS 14C datējumiem. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka pēdējos 9600 gadus, pētījuma reģionā galvenokārt auga priedes, bērzi, alkšņi, kadiķi, ēriku dzimtas krūmi, graudzāles, vībotnes, sfagni, grīšļi un papardes. Pirms 5000 gadu šajā teritorijā ienāk jauna koku suga egle, kas līdz tam šeit neauga. Līdz ar egles un ozola ienākšanu teritorijā, ir vērojama arī lakstaugu bi-oloģiskās daudzveidības palielināšanās. Pēc kopējo rezultātu analizēšanas klimata izmaiņu kontekstā, var izteikt pieņēmumu, ka klimata pasiltināšanās ietekmē pastāv iespēja, ka Lapzemē var ieviesties siltumtolerantas sugas. Atslēgas vārdi: putekšņi, mikroskopiskās ogles, boreālais mežs, klimats, nogulumi, Lapzeme. Jasiunas N. “Boreal forest development last 9000 years in Lapland, Finland”. Bachelor job. Riga, University of Latvia, Geography and Earth science fakulty, 2018. Research aims to reconstruct boreal forest succession over the last 9000 years in Lap-land, Finland. Main research method was pollen analysis. In addition to pollen, non-pollen palynomorphs were identified. Sediment samples from the Lake – 15 were selected at step 0.5 – 1 cm which is higher than in previous studies (2 – 5 cm) from region. Results indicate that spruce (Picea abies) invaded some 5000 years ago. Along spreading of spruce and oak increased palynological richness ...