Characteristics and long-term changes of extreme climate events and hazardous hydrometeorological phenomena in Latvia - Avotniece, Zanita (Latvijas Universitāte, 2018)
Promocijas darba Ekstremālu klimatisko parādību un bīstamu hidrometeoroloģisko parādību raksturs un ilggadīgo izmaiņu tendences Latvijā mērķis ir ar aptverošas analīzes un mūsdienīgas metodikas palīdzību apzināt ekstremālu klimatisko parādību un tādu bīstamu hidrometeoroloģisko parādību kā jūras ledus, migla un pērkona negaiss klimatiskās izplatības raksturu un ilggadīgās izmaiņas Latvijā. Pētījuma rezultāti ilustrē būtiskas izmaiņas ekstremālo klimatisko parādību un bīstamo hidrometeoroloģisko parādību raksturā līdzšinējo klimata pārmaiņu ietekmē. Konstatēto izmaiņu telpiskās atšķirības ir saistāmas ar pētījumā izmantoto hidrometeoroloģisko novērojumu staciju ģeogrāfiskās atrašanās vietas raksturu, kā arī valdošajiem atmosfēras cirkulācijas apstākļiem. Atslēgas vārdi: klimata pārmaiņas, ekstremālas klimatiskās parādības, bīstamas hidrometeoroloģiskās parādības, migla, pērkona negaiss, jūras ledus. Dissertation thesis Characteristics and long-term changes of extreme climate events and hazardous hydrometeorological phenomena in Latvia aims at the provision of a comprehensive analysis of the climatic characteristics, favourable atmospheric conditions and long-term changes in extreme climate events and such hazardous hydrometeorological phenomena as the occurrence of sea ice, thunderstorms and fog in Latvia. During the analysis, significant changes in extreme climate events and hazardous hydrometeorological phenomena in Latvia were found under the conditions of recent climate change. The spatial differences in the distribution of such events are associated with the geographical location of the meteorological observation stations used in the analysis and the differences in the atmospheric conditions favourable for the occurrence of extreme and hazardous meteorological events. Keywords: climate change, extreme climate events, hazardous hydrometeorological phenomena, fog, thunderstorms, sea ice.