Klimatisko faktoru ietekme uz parastās priedes Pinus sylvestris L. radiālo augšanu Latvijas rietumu daļas sausieņu mežos - Didzis Elferts (Latvijas Universitāte, 2008)
Anotācija Promocijas darba tēma: Klimatisko faktoru ietekme uz parastās priedes Pinus sylvestris L. radiālo augšanu Latvijas rietumu daĜas sausieĦu mežos Autors: Didzis Elferts Uz mainīgo klimatisko apstākĜu fona ir nepieciešams veikt pētījumus par klimatisko faktoru ietekmi uz dažādām organismu grupām un sugām. Šī pētījuma mērėis bija noskaidrot klimatisko faktoru ietekmi uz parastās priedes radiālo augšanu Latvijas rietumu daĜas sausieĦu mežos, Ħemot vērā arī iespējamās izmaiĦas klimatiskajos faktoros un šo izmaiĦu ietekmi. Tika analizēti priežu gadskārtu platumi 12 parauglaukumos. Izmantojot korelācijas, regresijas, „zīmīgo gadu” metodes, lai salīdzinātu klimatisko faktoru (nokrišĦu daudzuma, gaisa temperatūras un ZiemeĜatlantijas oscilāciju indeksu) mainību ar gadskārtu platumu variēšanu, noskaidroja, ka Latvijas rietumu daĜā nokrišĦu daudzuma ietekme uz priežu radiālo augšanu ir minimāla un lokāla, toties februāra un marta gaisa temperatūras ir nozīmīgākais klimatiskais faktors, kas ietekmē priežu radiālo augšanu. Annotation Doctoral thesis: Influence of climatic factors on the radial growths of Scots pine Pinus sylvestris L. in Western Latvia on dry soils Author: Didzis Elferts On the background of changing climatic conditions it is necessary to make studies about the influence of climatic factors on the different organism groups and species. The aim of this study is to determine the climatic factors influencing the radial growth of Scots pine in Western Latvia on dry soils, taking into account possible climate changes and their influence on growth. Scots pine tree-ring width was analyzed in 12 sampling-sites. Using correlation, regression, “pointer-year” methods to compare climatic factors (precipitation amount, air temperatures, North Atlantic oscillation index) with tree-ring width variation, it was clarified that in Western Latvia influence of the precipitation amount is minimal and local, while February and March air temperatures are the main climatic factor influencing the radial growth of Scots ...