Eiropas Savienības loma Arktikas reģionā: mērķi un šķēršļi - Draviņš, Salvis (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir “Eiropas Savienības loma Arktikas reģionā: mērķi un šķēršļi.” ES ilgstoši izstrādā politiku attiecībā uz Arktikas reģionu, tomēr joprojām nav definējusi skaidrus mērķus un politikas sasniedzamos rezultātus. Darba mērķis ir izpētīt, kādu ārpolitiku ES īsteno attiecībā uz Arktikas reģionu un noskaidrot, vai ES normatīvā ārpolitika attiecībā uz Arktikas reģionu sasniedz mērķus. Maģistra darbā izmantotais teorētiskais pamats ir Iana Mannersa izstrādā normatīvās varas pieeja. Darbā hronoloģiskā secībā tiek analizēta ES noteiktās politikas atbilstība normatīvas ārpolitikas kritērijiem un padziļināti izpētīti ES centieni iegūt novērotāja statusu Arktikas Padomē. Tiek secināts, ka ES politikai ir normatīvi mērķi, tiek izmantoti normatīvi līdzekļi, tomēr tas, ārējo faktoru ietekmē, neļauj ES sasniegt savu mērķi Theme of the Master’s thesis is “Role of the European Union in the Arctic region: goals and obstacles.” The EU has been developing its policy towards the Arctic region for several years, but its goals are still unclear. Aim of this paper is to study this policy using the normative power Europe theoretical approach developed by Ian Manners and find out about its results. The EU policy towards the Arctic region is analyzed in chronological order and an in depth analysis of the EU efforts to obtain observer status in the Arctic Council is carried out. It is concluded that the objectives of the EU policy as well as instruments used are normative, however, external and obstacles does not allow the EU to achieve its goals.