Amatas upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas - Čakars, Toms Daniels (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba mērķis ir izvērtēt Amatas upes hidroloģiskā režīma sezonālās un ilgtermiņa izmaiņas mainīga klimata apstākļos. Darbā raksturots Gaujas baseina upju hidroloģiskais režīms un to ietekmējošie faktori, aplūkoti hidroloģiskā režīma pētījumi Latvijā un Baltijā. Veikts Amatas upes baseina fizioģeogrāfiskais raksturojums. Analizēti rezultāti par Amatas upes hidroloģiskā režīma raksturojošo parametru (caurplūdums, temperatūra, ledus izveidošanās un uzlūšanas datumi, ledstāves ilgums) sezonālajām un ilgtermiņa izmaiņām un to savstarpējo korelāciju ar meteoroloģiskajiem parametriem (gaisa temperatūra un atmosfēras nokrišņi) laika periodā no 1921.-2015. gadam. Noteces režīms raksturots, analizējot gada vidējos un palu maksimālos caurplūdumus, 30 dienu minimālos vasaras (maijs-oktobris) un ziemas (novembris-februāris) mazūdens perioda vidējos caurplūdumus, kā arī noteces režīma korelāciju ar izkritušo nokrišņu daudzumu un gaisa temperatūru. Ūdens termiskais režīms raksturots, analizējot siltās sezonas (maijs-oktobris) vidējo un maksimālo ūdens virsējā slāņa temperatūru un mēnešu procentuālo sadalījumu, kad novērota sezonas maksimālā ūdens temperatūra, kā arī ūdens temperatūras korelāciju ar gaisa temperatūru. Ledus fenoloģiskais režīms raksturots, analizējot vidējos ledstāves perioda ilgumus, ledus iestāšanās un uzlūšanas datumus un to korelāciju ar gaisa temperatūru. Analizēta Billes hidroelektrostacijas ietekme uz ledus fenoloģiju. Atslēgas vārdi: Amatas upe, hidroloģiskais režīms, sezonālās un ilgtermiņa izmaiņas, klimata mainība The goal of the bachelor thesis is to evaluate seasonal and long-term changes of the hydrological regime of river Amata in changing climate conditions. The study reviews hydrological regime of rivers in Gauja river basin and its influencing factors. Other studies of hydrological regime in Latvia and Baltics have been reviewed. Description of physical geography of Amata river basin has been made. The results of the hydrological regime characterizing parametrs (runoff, temperature, ice sheet formation and break-up dates, duration of ice cover) of river Amata’s seasonal and long-term changes and their inter correlation with meteorological parametrs (air temperature and precipitation) during the period from 1921 to 2015 have been analyzed. The runoff regime is characterized by analysing the annual mean and high water period maximum flowrate, summer (May-October) and winter (November-February) minimum discharge, as well as correlation between runoff regime and meteorological parametrs. The thermal regime is described by analyzing mean and maximum water temperature of river Amata’s upper layer in the warm season and the percentage breakdown of months in which the seasons highest water temperature was observed, as well as correlation between air and river water temperature. The ice phenological regime is analyzed by the trends of annual mean duration of ice cover, ice sheet formation and break-up dates and their correlation with air temperature. HES Bille influence on the phenological regime has been analyzed. Key words: River Amata, hydrological regime, seasonal and long-term changes, climate variability