Autohtonās kultūras Baltijas jūras reģionā: Līvu, Sorbu un Sāmu gadījumi - Grīnhofa, Maija (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs “Autohtonās kultūras Baltijas jūras reģionā: Līvu, Sorbu un Sāmu gadījumi” atklāj likumdošanas problemātiku līvu, sāmu un sorbu autohtono nacionālo minoritāšu tiesību sekmēšanai Latvijā, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Vācijā. Galvenais maģistra darba mērķis ir izklāstīt likumdošanas atšķirības līvu, sāmu un sorbu tiesību nodrošināšanai iepriekšminētajās valstīs. Pirmkārt, tiek sniegts izvērtējums mazākumtautību tiesību starptautiskajiem dokumentiem. Otrkārt, tiek veikts pārskats par līvu, sāmu un sorbu sociolingvistisko situāciju un vēsturisko attīstību kā arī tiek sniegta visaptveroša analīze par lībiešu, sāmu un sorbu tiesībām Latvijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Vācijas tiesību aktos. Valstu tiesību akti lībiešu, sāmu un sorbu tiesību sekmēšanai nav uzskatāmi par efektīviem. The master thesis “Autochthonous Cultures of the Baltic Sea Region: Liv, Sorbian and Sami Cases” reveal the problematic of legislative promotion of Liv, Sorbian and Sami national minority rights in Latvia, Finland, Sweden, Norway and Germany. The main aim of the thesis is to outline the differences in legislation for Liv, Sami and Sorbian rights in previously mentioned countries. Firstly, an assessment of international instruments on minority rights is provided. Secondly, an overview of Liv, Sami and Sorbian sociolinguistic situation and historical background is done as well as a comprehensive analysis of Latvian, Finnish, Swedish, Norwegian and German legislation pertaining to Liv, Sami and Sorbian rights is carried out. The effectiveness of the national legislations pertaining to promotion of Liv, Sami and Sorbian rights are lacking.