Vizuālo materiālu izmantošana piecpadsmit Latvijā sastopamu putnu balsu apguvē - Brakmane, Daiga (Latvijas Universitāte, 2016)
Vizuālo materiālu izmantošana piecpadsmit Latvijā sastopamu putnu balsu apguvē. Autore Bc. biol. Daiga Brakmane, darba vadītāja Dr. paed. Rita Birziņa. Maģistra darbs, 57 lappuses, 17 attēli, 107 literatūras avoti, 11 pielikumi. Latviešu valodā. Putnu balsu noteikšana ir svarīga putnu pazīšanas komponente, jo bieži vien tos drīzāk dzird nekā iespējams labi aplūkot. Taču putnu dziesmu apgūšana bieži vien tiek uzskatīta par grūtu. Darbā aplūkota Latvijas un pasaules pieredze putnu balsu mācīšanā un analizēta vizuālo materiālu kā mācību metodes formas izmantošana, mācot piecpadsmit Latvijā sastopamu putnu balsis. Mērķis darbam ir iemācīt jauniešiem atšķirt putnu dziesmas, izmantojot īpaši gatavotus vizuālos materiālus, un noskaidrot, kas sekmē to iegaumēšanu nodarbības laikā un kuru sugu balsis apgūt ir vieglāk. Mērķa sasniegšanai apkopoti audio materiāli, izstrādāti vizuālie materiāli, izveidots mācību materiāls, sagatavots nodarbības plāns. Materiāls aprobēts Latvijas vispārizglītojošās skolās, vadot četras nodarbības 65 skolēniem četrās dažādās klasēs, veikti diagnosticējošie darbi viņu zināšanu līmeņa noteikšanai un noskaidrotas uztveres īpatnības. Pētījuma rezultāti liecina, ka: 1.Iepriekšēja saistība ar mūziku un audiālā tipa īpatsvars pozitīvi ietekmē putnu balsu apgūšanu, bet lielākā pozitīvā ietekme ir skolēnu interesei par tematu; 2.Salīdzinoši grūtāk apgūstamo sugu sarakstā ir divas sugas: lauku cīrulis un sarkanrīklīte, kas dziedot improvizē; 3.Materiāla izmantošana labvēlīgi ietekmē skolēnu pārliecību par savām spējām un zināšanām atšķirt putnu dziesmas; 4.Autores sagatavotais materiāls ir inovatīvs palīglīdzeklis putnu dziesmu apgūšanā, vismaz Latvijas līmenī. The use of visual aids in the acquisition of fifteen Latvian bird songs. Author Bc. biol. Daiga Brakmane, supervisor Dr. paed. Rita Birziņa. Master's thesis, 57 pages, 17 pictures, 107 literature sources, 11 annexes. In Latvian. Bird song acquisition is an important bird distinguishing component for bird observers in nature. Often birds are rather heard than taken a good look. However, it is considered difficult to learn to distinguish bird songs. Latvian and global experience in teaching birds’ songs was are explored and analyzed. New visual materials, as a teaching method made to teach fifteen Latvian bird songs. The aim of the work is to teach young people to distinguish bird songs, using specially prepared visual materials, and to find out what helps to memorize them and which species are easier to learn. For the thesis audio material was collected, visual materials were developed, training material was created and sessions’ plan was drawn. Material piloted in four classes of 65 students together in four different classes in Latvia, diagnostic tests were run to determine the level of pupils' knowledge and the type of perception determined. The research results show that: 1.Relationship with music and auditory type give positive impact on the learning of the bird songs, but for the most positive impact students must be interested in the subject; 2.Relatively difficult to learn species are: Eurasian Skylark and European Robin who both improvise when singing; 3.Use of material has a positive effect on pupils' confidence in their own abilities and knowledge to distinguish the birds singing; 4.The material prepared is an innovative tool for the acquisition of a bird song, at least in Latvia. Keywords: birdsong, visual material, biology, methodology