Apaļā jūrasgrunduļa Neogobius melanostomus invāzijas novērtējums Baltijas jūras Latvijas dienvidrietumu piekrastē - Knospiņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījumā veikts apaļā jūrasgrunduļa invāzijas novērtējums Baltijas jūras Latvijas dienvidrietumu piekrastē, balstoties uz piekrastes zivju mazuļu uzskaitēm (1998. – 2014.), zinātniskās tīklu kontrolzvejas (2010. – 2015.) un piekrastes rūpnieciskās nozvejas (2006. – 2015.) statistikas datu analīzi. Vislielākā apaļā jūrasgrunduļa koncentrācija sastopama Baltijas jūras Latvijas Dienvidrietumu piekrastē, uz ko norāda augstās rūpnieciskās nozvejas Nīcas pagastā, kas pēdējos gados sastāda no 48 līdz 77% no kopējās apaļā jūrasgrunduļa nozvejas Latvijā. Šajā piekrastes reģionā apaļajam jūrasgrundulim ir augsts ekonomiskais potenciāls. Pēdējos gados pasliktinājusies pieaugušo apaļo jūrasgrunduļu kondīcija, tomēr kopš 2012. gada paraugos palielinājies jauno īpatņu skaits un, tāpat kā dabiskajā izplatības areālā dzimumu attiecība ir 1:1. Konstatēta negatīva ietekme uz juvenilo akmeņpleksti. Atslēgas vārdi: apaļais jūrasgrundulis, Neogobius melanostomus, Baltijas jūra, invazīvās zivis. The investigation contains characteristics of round goby invasion in the south west part of Latvian coast of the Baltic Sea. It is based on beach-seine study (1998 – 2014), scientific monitoring (2010 – 2015) and coastal commercial catch (2006 – 2015) data analysis. The largest concentration of round goby can be found in the south west part of Latvian coast of the Baltic Sea. This is being proved by big commercial catch in Nīca district, which in last years made from 48to 77% of total catch of round goby in Latvia. In this region round goby has high economical potential. In last couple of years condition of adult round goby had declined, but since year 2012 the ratio of young speciman in examples had increased and sex ratio is 1:1 – the same as in its native range. Negative impact on juvenile turbot had been detected. Key words: round goby, Neogobius melanostomus, the Baltic Sea, invasive fish.