Fenoskandijas ledus vairoga Zemgales loba subglaciālās reljefa sistēmas un dinamika - Lamsters, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums ir veikts par Fenoskandijas ledus vairoga Zemgales loba subglaciālajām reljefa formām un ledāja dinamiku Viduslatvijas zemienē un Ziemeļlietuvas līdzenumos, akcentējot drumlinu, lielizmēra glaciālo lineamentu, rievoto morēnu un ledājūdeņu straumju lineāro veidojumu morfoloģiju, telpisko sakārtojumu, iekšējo uzbūvi un veidošanās apstākļu kopsakarību ar ledāja–gultnes mijiedarbības zonas termālo apstākļu laiktelpiskajām izmaiņām. Balstoties uz lielmēroga topogrāfisko karšu un augstas izšķirtspējas reljefa modeļu analīzi, kartētas subglaciālās reljefa formas un iegūti to morfometriskie parametri. Lauka pētījumos ir iegūti oriģināli, ģeotelpiski precīzi piesaistīti dati par subglaciālo reljefa formu iekšējo uzbūvi, to veidojošo nogulumu uzkrāšanās apstākļiem un glaciotektoniskās deformācijas struktūrām. Izmantojot OSL datēšanas metodi, noskaidrots smilšaino nogulumu vecums, kas atbilst Vislas leduslaikmeta sākumposmam un vidusposmam. Izvērtētas subglaciālo reljefa formu izkārtojuma sakarības saistībā ar subkvartārās virsmas topogrāfiju un ledāja malas veidojumiem, kā arī precizēti ledāja plūsmas virzieni. Pētījuma rezultātā iegūtas jaunas atziņas par subglaciālajiem procesiem Zemgales loba gultnē, to lomu dažādas ģenēzes, uzbūves un morfoloģijas reljefa formu veidošanā, kā arī par Zemgales loba dinamiku un paleoglacioloģiskajiem apstākļiem vēlā Vislas apledojuma noslēguma posmā. Raksturvārdi: drumlini, lielizmēra glaciālie lineamenti, rievotās morēnas, osi, Viduslatvijas zemiene, Ziemeļlietuvas līdzenumi. Doctoral thesis is devoted to subglacial landforms of the Zemgale Lobe of the last Fennoscandian Ice Sheet and ice-dynamics in the Central Latvian Lowland and North Lithuanian Plains. The research has been focused on the morphology, spatial distribution, internal structure and formation conditions of drumlins, mega-scale glacial lineations, ribbed moraines, and linear ice meltwater features as eskers and tunnel valleys what make possible to identify thermal changes at the ice–bed interface. Topographic maps and high-resolution digital elevation models were used to map subglacial landforms and get their morphometric parameters. Original and geospatially accurately positioned data on the composition, sedimentary and glaciotectonic deformation structures of subglacial landforms were obtained during field investigations. Absolute ages of sorted sediments were obtained with OSL method, and they correspond to Early and Middle Weichselian. The impact of the bedrock surface topography on the distribution of subglacial landforms and their occurrence in regard to ice-marginal zones was evaluated, as well as ice flow directions were updated. The study results provide new insights in the paleoglaciology, dynamics, subglacial processes and formation of subglacial landforms of the Zemgale Lobe during the final stage of the Late Weichselian glaciation. Key words: drumlins, mega-scale glacial lineations, ribbed moraines, eskers, Central Latvian Lowland, North Lithuanian plains.