Ihtiocenozes struktūru ietekmējošie dabas faktori Salacā - Jakovļeva, Ieva (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā „Ihtiocenozes struktūru ietekmējošie dabas faktori Salacā” mērķis ir izvērtēt Baltijas laša (Salmo salar) migrācijas procesu un to ietekmējošos dabas faktorus. Globālo klimata pārmaiņu rezultātā novērojamas izmaiņas hidroekosistēmās, tiek uzskatīts, ka būtiski mainīsies upes ihtiocenozes sastāvs un struktūra. Pētījumā izvērtētas gaisa temperatūras, saules spīdēšanas ilguma un nokrišņu daudzuma mainība Salacas baseinā. Izvērtēta ūdens temperatūras, caurplūduma, izšķīdušā skābekļa koncentrācijas un skābju bāzu līmeņa mainība Salacā. Tāpat izvērtētas arī smoltu migrācijas izmaiņas. Pētījumā izmantoti dati periodā no 1964. līdz 2008.gadam. Pētījumā izmantota regresijas analīzes metode un Manna-Kendala tests. Izmantojot galveno komponentu analīzes metodi, novērtēta faktoru savstarpējā saistība un kopējā ietekme uz smoltu migrācijas procesu. Maģistra darba apjoms ir 85 lappuses un tajā iekļautas 4 nodaļas. Darbu papildina 9 tabulas, 5 attēli, 21 diagramma un 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: Baltijas lasis (Salmo salar), smoltu migrācija, Salaca, dabas faktori. The aim of the Master’s thesis „Impact of environmental factors to ichthyocenosis structure in the river Salaca” was to investigate Baltic salmon (Salmo salar) smolt run and evaluate impact of environmental factors on smolt run timing. Water ecosystems are changing according to global climate changes and there is opinion that it will change ichthyocenosis structure. In the study long – term changes of air temperature, hours of sunshine and precipitation the Salaca basin are evaluated. Water temperature, -discharge, concentration of dissolved oxygen and acidity variability are evaluated in the river Salaca. Evaluation of changes in smolt run timing is done as well. In study data from period 1964-2008 is used. For analyses method of regression analysis and Mann-Kendall test is used. The interconnectedness of environmental factors and total influence on process of smolt run have been evaluated using method of Principal component analyses. Master’s ...